Asbestilava päiväkodin vieressä herättää huolta – Asiantuntija: Ei vaaraa asukkaille

Jyväskylän Tammirinteessä on suoritettu viime viikkoina huoltotöitä, joiden yhteydessä on purettu asbestirakenteita. Puretut rakenteet on varastoitu työmaan viereen erilliselle lavalle, mikä on herättänyt huolta alueen asukkaissa, sillä aivan vieressä sijaitsee päiväkoti. Pressulla päällystetty lava on merkitty keltaisilla asbestivaroitusteipeillä.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Markku Linnainmaa kertoo, ettei oikein pakatusta asbestijätteestä ole vaaraa ympäristössä asuville.

– Asbestijäte tulee pakata asianmukaisiin pakkauksiin, kuten tiiviisiin säkkeihin. Tämä tehdään usein kaksinkertaisena, jolla varmistetaan, etteivät kuidut pääse karkaamaan. Lisäksi tällainen lava on hyvä peittää pressulla.

Lava on herättänyt huolta, sillä tuuli on kiskonut päällä olevan pressun osittain irti. Rakennustyömaata hoitavasta Rakennus Auvisesta kerrotaan, että pressu on ainoastaan esteenä ylimääräisen romun pääsemiselle lavalle. Alla on heidän mukaansa säädökset täyttävä tiivis paketointi.

Varastointiajalle ei rajoitteita

Linnainmaa sanoo, ettei rakennusjätteen varastointiajalle ole asetettu rajoitteita. Yleensä tällaiset lavat ovat paikalla purkutyömaan keston ajan, jonka jälkeen ne kuljetetaan kaatopaikalle asbestijätteelle tarkoitettuun paikkaan, jossa se peitetään usein saman tien.

– Kun noudatetaan tiiviysmääräyksiä, ei sijainnille ole asetettu rajoituksia. Purkutyömaan toimija pitää huolta, ettei jäte pääse leviämään missään tapauksessa.

Asbestikuidut ovat hengitettynä vaarallisia. Kuidut varastoituvat keuhkoihin, ja voivat aiheuttaa muun muassa syöpää. Sairaudet puhkeavat usein vasta vuosikymmenien päästä. Varoituksilla päällystetyn pressun alla olevaa jätettä ei siis pidä mennä sörkkimään. Asbestia käytettiin Suomessa eri rakennuskohteissa vuoteen 1993 asti, jonka jälkeen asbestipitoisten rakennusmateriaalien valmistus ja maahantuonti kiellettiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .