Aselupahakemukset työllistävät poliisia – paikoin jopa viikkojen jonot

Viime viikolla alkanut sorsastuskausi näkyy Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupahallinnossa aselupahakemusten määrän kasvuna. Ampuma-aseiden hankkimis- ja hallussapitolupia haetaan eniten elo- ja syyskuussa.

Paras tapa jättää aselupahakemus on poliisin mukaan palveluajan varaus etukäteen.

– Tällä hetkellä palveluajan saa noin kahden viikon päähän Jämsän, Keuruun ja Jyväskylän poliisiasemille. Meidän alueen pohjoisemmissa toimipisteissä onkin sitten selkeästi pidemmät jonot, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Tuomo Korhonen.

Aselupa-asioissa täytyy asioida oman kotipaikan poliisilaitoksella. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella voi valita minkä tahansa lupapalvelun toimipisteen.

"Yleensä metsästysharrastajat ovat fiksuja"

Aselupahakemus tulee perustella kirjallisesti. Perustelulomake täytetään ja tulostetaan poliisin verkkosivuilta etukäteen. Poliisin virkailija kysyy asetyypin, toimintatavan sekä kaliiperin suullisesti. Varsinainen hakemus täytetään poliisin virkailijan toimesta, mutta hakijalla tulee olla liiteasiakirjat mukana.

Soveltuvuustesti vaaditaan kaikilta hakijoilta. Jos hakijalla ei ole aiempia aselupia, hänet kutsutaan haastatteluun. Haastattelussa selvitetään muun muassa aseen käyttötarkoitusta, aseiden säilyttämistä sekä hakijan henkilökohtaista sopivuutta.

– Yleensä metsästysharrastajat ovat fiksuja, luonnonläheisiä ihmisiä, mutta ampuma-aselaki edellyttää, että aseen hallussapitolupaa hakevan henkilökohtainen sopivuus on selvitettävä huolellisesti, selventää Korhonen.

Ase pitää esittää 30 vuorokauden kuluttua

Aseen hankkimisen jälkeen ase pitää esittää poliisille. Myönteisen lupapäätöksen yhteydessä asiakkaalle annetaan kirjallinen ohje, jossa kerrotaan että ase pitää esittää viimeistään 30 vuorokauden kuluttua aseen hankkimisesta.

– Nyt tuntuu olevan paljon niitä, jotka tulevat ihan viime tipassa näyttämään hankittua asetta, toteaa asetarkastaja Ossi Kujanpää.

Korjattu väliotsikkoa: Ase pitää esittää 30 vuorokauden kuluttua aseen hankkimisesta, ei 30 vuoden välein.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .