Asfaltin hinta laski – kunnat eivät hyödyntäneet alea

Asfaltin tuotannon kasvua Suomessa selitetään muun muassa bitumin hinnan laskulla.

Asfaltin tuotantomäärä nousi Suomessa viime vuonna yli viiteen miljoonaan tonniin, kertoo Infra ry. Määrä kasvoi selvästi kolmeen edellisvuoteen verrattuna. Esimerkiksi vuonna 2012 asfalttia tuotettiin hieman alle 4,5 miljoonaa tonnia.

Tuotannon kasvua selitetään muun muassa bitumin hinnan laskulla. Bitumin, hiilivedyistä koostuvan seoksen, osuus päällysteestä on noin 30 prosenttia. Infra ry:n mukaan sen hinta on laskenut noin 35 prosenttia vuodentakaisesta eli laskennallisesti päällystäminen on 10 prosenttia edullisempaa kuin vuosi sitten.

Jos tämän hetkistä bitumin hintaa verrataan vuoden 2014 keskiarvoon, päällystäminen on nyt laskennallisesti 18 prosenttia edullisempaa kuin pari vuotta sitten. Samalla rahalla saa siis päällystettyä lähes viidenneksen pidemmän tieosuuden kuin silloin.

Infra ry:n mukaan asfaltin kulutus kasvoi viime vuonna selvimmin yksityisissä hankkeissa. Asfalttia kului yksityisissä töissä enemmän kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla. Kulutus kasvoi selvästi myös Liikenneviraston hallinnoimissa valtion väylätöissä. Kunnissa asfaltin kulutus sen sijaan pysyi samalla tasolla kuin edellisvuosina.

– Vaikuttaa siltä, että kunnat eivät ole hyödyntäneet halpaa bitumia katujen korjaamisessa, arvioi Infra ry:n johtaja Heikki Jämsä.

– Kuntien hankintayksiköiden kannattaisi olla valppaana, jotta ainutlaatuinen tilanne halvan bitumin osalta saadaan maksimaalisesti hyödynnettyä ja katujen korjausvelkaa lyhennettyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.