Asianajajista paljon kanteluita

Asianajajista tehdään paljon kanteluita, ja joka kolmannesta kantelusta aiheutuu myös seuraamuksia. Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos kertoo, että yleisimmät seuraamukset asianajajille ovat huomautus tai varoitus.

Seuraamusmaksuja tai liitosta erottamisia määrätään vain harvoin. Useimmiten seuraamuksia tulee helposti todennettavista teoista, kuten viivyttelystä, yhteydenottopyyntöjen laiminlyönneistä tai rikoksista.

Asianajajaliiton oma valvontalautakunta käsittelee vuosittain reilut 300 jäsenistä tehtyä kantelua. Suhteutettuna tämä tarkoittaa noin yhtä kantelua viittä asianajajaa kohti. Yleensä kantelija on oma asiakas.

Palkkiokiistoja ratkotaan noin 60 vuodessa. Liitto on suositellut asianajalle palkkion alentamista vajaassa kolmanneksessa tapauksista. Liitto on kuitenkin katsonut, ettei se voi puuttua asiaan, jos asiakas on jo hyväksynyt laskun.

Liiton lisäksi asianajajia valvoo oikeuskansleri, joka seuraa myös liiton edesottamuksia valvonta-asioissa. Oikeuskanslerille tehdään asianajajista vuosittain reilut 100 kantelua, joista hän siirtää noin 15 prosenttia Asianajajaliitolle. Liiton omassa valvonnassa oikeuskansleri ei ole nähnyt viime vuosina huomautettavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.