Asiantuntija: Teuvo Hakkaraisen sauna on paperilla asunto – vuokraisäntä vaikenee sopimuksen teosta

Teuvo Hakkaraisen (ps.) ja Ville Vähämäen (ps.) saunatilasta tekemä vuokrasopimus viittaa selvästi asuinkäyttöön tarkoitettuun asuntoon, arvioi Vuokralaiset Ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Ainoa asia, joka voisi Viidan mukaan viitata johonkin muuhun, on sopimuksessa käytetty kellarihuoneisto-sana.

– Jos vaikka lapseni tulisi näyttämään minulle tätä sopimusta, kysyisin vain, tarkoittaako kellarihuoneisto sitä, että kaikki näkevät katutasosta sisään asuntoon. Sekin on enemmän asumisviihtyisyyskysymys kuin asuinkäyttöön liittyvä asia, Viita toteaa.

Muuten sopimus vaikuttaa yksityiskohtia myöten asunnon vuokrasopimukselta. Sopimuksessa eritellään huonelukumäärä ja tupakeittiön, saunan ja varastotilan tuleminen lisänä ja siinä vaaditaan vuokravakuus sekä vakuutus.

Toisaalta sopimuksessa puhutaan huoneistovakuutuksesta, ei kotivakuutuksesta. Vähämäki kertoo Facebookissa ottaneensa asuntoon laajan kotivakuutuksen.

– Jos sopimuksesta selviää selvästi, että huoneisto ei ole laillisesti asuinkäyttöön tarkoitettu, en myöntäisi siihen kotivakuutusta, Fennian omaisuusvakuutuksien tuotepäällikkö Miramari Sahakoski toteaa.

Hakkarainen ja Vähämäki tekivät vuokrasopimuksen saunatilan vuokraamisesta poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajalta Dennis Pastersteinilta syyskuussa 2013.

Pasterstein ei itse missään vaiheessa tavannut vuokralaisia tai neuvotellut sopimusta heidän kanssaan, vaan käytännössä asioista sopi tämän isä Roni Pasterstein poikansa valtuutuksella.

Alun perin tilaa vuokratessaan Vähämäki jäi Facebook-päivityksensä perusteella asuntonäytössä siihen käsitykseen, että kyseessä on asumiseen sopiva tila.

Dennis Pasterstein vahvistaa Keskisuomalaiselle, että hän on koko kohun ajan ollut toisen käden tiedon varassa, eikä ikinä ole tavannut vuokralaisia. Muuten hän ei halua kommentoida asiaa.

Sopimuksen tehnyt Roni Pasterstein ei halua kommentoida asiaa millään lailla.

 

Kun Vähämäki sai vuokrasopimuksen asuntonäytön jälkeen sähköpostiinsa, hän huomasi, että sopimuksessa vuokrattiin saunalaitosta.

– Tällöin lähetin sopimuksen lähettäneelle henkilölle viestin, jossa totesin, että tämä ei taida mennä läpi eduskunnan hallinto-osastolta, ja olisi parempi, jos muuttaisi sopimuksen vastaamaan sitä mitä olin ilmoituksessa ymmärtänyt tulleeni katsomaan ja näytössä nähnyt, hän kirjoittaa Facebookissa.

Roni Pasterstein siis muutti saunalaitos-sanan Vähämäen pyynnöstä kellarihuoneistoksi. Siitä ei voi päätellä, onko tila asuinkäyttöön tarkoitettu vai ei, vaikka huoneisto voi tarkoittaa esimerkiksi toimistoa.

Muutoksen jälkeen eduskunnan hallinto-osasto hyväksyi sopimuksen.

Vähämäen mukaan Hakkarainen tuli mukaan asunnon vuokraukseen vasta myöhemmin, jolloin hänet vain lisättiin osapuoleksi jo olemassa olevaan sopimukseen. Hakkarainen ei missään vaiheessa ollut tietoinen siitä, että alun perin tilaa vuokrattiin saunatilana.

Iltalehti uutisoi eilen, että keskusrikospoliisi selvittää Hakkaraisen ja Vähämäen asumiskuviota. Keskisuomalaiselle KRP ei suostunut kommentoimaan mahdollista tutkintaa.

Myöskään poliisihallitus tai Helsingin poliisi eivät kommentoi, onko heillä käynnissä tutkintaa tai selvitystä Dennis tai Roni Pastersteinin toimista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .