Asiantuntija arvioi: "Pääministeri Sipilä välttelee käsien likaamista"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapa korostaa yhteistyöhalukkuutta ja diplomaattisuutta voi näyttäytyä osalle kuulijoista johtajuuden puutteena, arvioi puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta. Sipilä vastaili sunnuntaina kysymyksiin ensimmäistä kertaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

– Hän on yhteistyöhaluinen, diplomaattinen, varovainen ja käytännönläheinen. Kaikki ovat varsin positiivisia piirteitä, mutta vahvaa johtajuutta ei välity, Isotalus sanoo.

Toimittajat tenttasivat Sipilältä vastauksia esimerkiksi yhteiskuntasopimusta korvaaviin toimiin, Euroopan unionin mahdollisuuksiin olla aktiivisempi Syyrian kriisissä ja hallituksen valinnoista budjettiriihessä. Suuria poliittisia linjavetoja Sipilältä ei kuultu.

Isotaluksen mukaan poliittiseen johtajuuteen on perinteisesti kuulunut visio, jonka kärkenä johtaja vie soihtua eteenpäin.

– On puhuttu siitä, että Suomessa kaivattaisiin johtajuutta, visiota ja innostusta. Se jäi ainakin tästä haastattelusta puuttumaan, Isotalus arvioi.

Vastuu muille

Politiikan puuttuminen poliittisesta retoriikasta voi olla myös tahallista vastuun siirtämistä. Sipilä toisti haastattelutunnilla useaan otteeseen, että hän päättää yleisistä tavoitteista ja parhaiden keinojen pohtiminen jää asiantuntijoille.

Isotaluksen mukaan hallituksen alkutaipaleella linjauksia ovat kommentoineet lähinnä muut kuin Sipilä.

– Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) ovat joutuneet ottamaan tämän kesän aikana Sipilää enemmän kantaa. Tulee sellainen vaikutelma, että Sipilä jättäytyy mielellään asioiden taustalle.

Myös keskustan sisältä varsinaiset linjaukset ja tuoreimmat tilannearviot ovat tulleet eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Matti Vanhaselta (kesk.), jonka sanomisia Sipilä on sitten mukaillen kommentoinut.

– Sipilän näkökulmasta voi olla järkevä teko olla sotkeutumatta päivänpoliittisiin hankaliin kysymyksiin ja johtaa taustalta. Näin hän ei likaa käsiään pulmallisissa kysymyksissä, Isotalus sanoo.

Isotaluksen mukaan Sipilä voi myös helpommin viedä kompromisseja läpi, kun keskustan linjaukset eivät henkilöidy häneen.

Ilmapiiri kiristynyt

Sovitteleva Sipilä kulkee vastavirtaan poliittisen retoriikan yleisen suunnan kanssa. Erityisesti maahanmuuttopolitiikka on kesällä kärjistänyt mielipiteitä, ja esimerkiksi vihreät ja perussuomalaiset ovat lähes vuoroviikoin heilutelleet toisilleen vihapuhekorttia viimeistään Olli Immosen (ps.) monikulttuurisuutta vastustavan Facebook-kirjoituksen jälkeen.

Isotaluksen mukaan ankeina lama-aikoina on perinteisesti kaivattu juuri vahvaa johtajaa. Hänen mukaansa prosessijohtajuus voi tosin myös vedota joihinkin.

– Osaan äänestäjistä voi myös vedota se, että asioita pyritään ratkaisemaan insinöörin logiikalla hyvin käytännön- ja maanläheisesti.

Kesyllä ja sovittelevalla puhetyylillä Sipilä lähestyy ihannetta yritysmaailman modernista johtajasta, jonka ihanteena on sopiminen ja keskustelu. Sipilästä löytyy ajoittain myös nöyryyttä, mitä Isotalus pitää perisuomalaisena piirteenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä: En ole vakuuttunut Emu-puskureista