Asiantuntija arvioi: "VR:stä tuli lihava ja laiska"

VR:n monopoliasema on aiheuttanut yhtiölle niin sanotun "fat and lazy" -ilmiön, arvioi kilpailuasiainneuvos Seppo Reimavuo Kilpailu- ja kuluttajavirastosta. Pulskistumisesta ja laiskistumisesta on bisnesmaailmassa tapana seurata hintojen nouseminen ja palvelun heikkeneminen.

Asiantuntija-arvioiden mukaan raideliikenteen kilpailun vapautuminen on tulevaisuudessa alalle eduksi, vaikka juuri bussikilpailun lisääntyminen on siivittänyt VR:n asiakasmäärät laskuun.

– Monopolin purkamisen jälkeen esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa junaliikenne on pystynyt lisäämään markkinaosuuttaan muiden liikennemuotojen joukossa, Reimavuo sanoo.

Myös liikenne- ja kuljetustekniikan professorin Jorma Mäntysen mukaan jokaisella yhtiöllä pitäisi olla vähintään yksi kilpailija kirittäjänä. Esimerkkinä Mäntynen käyttää lentoliikennettä.

– Monopolin aikaan hinnat olivat pilvissä ja asiakkaat maassa.

VR:n monopoliasema henkilöliikenteen kaukojunissa jatkuu vuoteen 2024 saakka. Tavaraliikenteessä valtakunnalliseen kilpailuun olisi ollut mahdollisuus jo vuodesta 2007 saakka, mutta kilpailu on toistaiseksi ollut hankalaa ja pysynyt vähäisenä.

Tuntuvat tuloutukset valtiolle

Kritiikistään huolimatta Reimavuo pitää VR:n tilannetta shokeeraavana. Vain hieman ennen valtion ostoliikenteen todennäköistä vähentymistä, jättimäisiä yt-neuvotteluja ja mahdollisia reittivuorojen vähenemisiä yhtiö on tulouttanut valtiolle koko voitollisen tuloksensa ja 10 miljoonaa euroa päälle.

– Henkilökohtaisesti kiinnostaa se, että VR tuloutti valtiolle viime tilikaudelta 100 miljoonaa euroa. Kyllä sillä olisi vielä varaa pitää palvelutasoa yllä, Reimavuo arvioi.

Mäntysen mukaan kysymyksen tuloutuksen kohtuullisuudesta aiheuttaa valtio-omisteisuus. Yksityiselle yhtiölle irtisanomiset voivat olla selvää säästöä, mutta valtiolle työttömyys tuo lisäkustannuksia.

Mäntysen mukaan valtionyhtiökään ei voi silti ylläpitää liiketoimintaa, jonka perusta ei ole kestävällä pohjalla.

– Mikä tahansa omistuspohja siellä olisi, taustalla pysyisi samanlainen logiikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

VR vähentää – nämä kuusi vuoroa poistuvat Jyväskylästä lokakuussa

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.