Asiantuntijaraati: He ovat parhaat suomalaismepit – yksi jää selvästi hännille

Melko tasapäistä joukkoa. Tällainen kuva syntyy suomalaisista europarlamentaarikoista, kun kysyy heitä tuntevilta asiantuntijoilta, kuka on paras ja kuka huonoin. Parhaiden joukkoon yltää useampi, toisessa ääripäässä yksi erottuu muista.

Uutissuomalainen pyysi Euroopan parlamentin työtä seuraavia virkamiehiä ja lobbareita arvioimaan suomalaismeppejä. Kahdeksan asiantuntijaa vastasi nimettöminä, koska he tekevät töitä vaihtelevan lähellä meppejä ja arvostelu on myös arkaluontoista.

Kaksi kärjessä, kolmas kintereillä

Kuka on paras? Eniten mainintoja saavat Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Nils Torvalds (r.). Heidän niskaansa hengittää Henna Virkkunen (kok.).

– Kumpula-Natri on saanut vastuuta lainsäädännön vedossa. Hänellä on hyvä maine erityisesti teollisuusvaliokunnan sisällä, sanoo yksi.

– Torvalds on ollut mukana monessa tärkeässä lainsäädäntöesityksessä erityisesti ympäristö- ja kalastusvaliokunnissa ja edistänyt Suomen kannalta tärkeitä etuja. Hän on saanut äänensä kuuluviin myös viestintävälineissä, sanoo toinen.

Kolmannen mukaan kärkikolmikkoa yhdistää kyky sulkea julkinen hälinä oman ajattelunsa ulkopuolelle ja katsoa asioita syvälle.

– Arvostan erityisesti heidän pyrkimyksiään löytää tasapainoisia ratkaisuja ja etsiä elinkelpoisia kompromisseja.

Moni muukin saa myönteisiä mainintoja. Esimerkiksi Elsi Kataista (kesk.) kiitellään siitä, että hän on päässyt hyvin parlamentin työhön kiinni lyhyessä ajassa. Hän nousi europarlamenttiin Hannu Takkulan (kesk.) tilalle vuosi sitten maaliskuussa. Takkula siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

Kuva ei ole kuitenkaan mustavalkoinen. Osa hyviksi kehutuista saa myös risuja.

– Hän pitää kovaa ääntä itsestään, mutta ei oikein ymmärrä asioita, sanoo eräs vastaajista Kumpula-Natrista.

– Sinänsä vaikutusvaltaisilla mepeillä Sirpa Pietikäisellä (kok.), Petri Sarvamaalla (kok.) ja Heidi Hautalalla (vihr.) olisi parannettavaa kuuntelemisessa, arvioi toinen.

Yksi selvästi hännillä

Kielteisiä mainintoja kerää etenkin Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

– Tiedossani ei ole yhtäkään tehtävää tai asiakokonaisuutta, jota Ruohonen-Lerner olisi aktiivisesti tai näkyvästi hoitanut parlamentissa, sanoo yksi.

– Hän ei vaikuta erityisen motivoituneelta työhönsä. Normaali yhteydenpito, kuten tietopyyntöihin vastaaminen, ja halu tutustua asioihin perusteellisesti vaikuttavat heikoilta, säestää toinen.

Myös Jussi Halla-aho (ps.) mainitaan.

– Ruohonen-Lerner ja Halla-aho eivät oikein osallistu mihinkään.

Muutama nostaa esiin myös Paavo Väyrysen (nykyisin tl, ennen kesk.), joka lähti europarlamentista eduskuntaan viime kesänä. Yhden mielestä Väyrynen on kaikkien aikojen turhin suomalaismeppi.

– Hän ei millään kaudella osallistunut merkittävällä tavalla Euroopan parlamentin työhön vaan panosti aina kotimaan politiikkaan.

Kokonaisuus pääasiassa kelpaa

Monet kehuvat suomalaismeppejä kokonaisuutena. Useampi tekee töitä ahkerasti, osaavasti ja aikaansaavasti, ja työskentely heidän kanssaan on toimivaa, rakentavaa ja tuloksellista.

– Kaikki 13 ovat suoriutuneet työssään vähintäänkin tyydyttävästi, kuuluu yksi tiivistelmä.

Vain yksi on selvästi tyytymätön.

– Kokonaisuutena Suomen meppien taso ei ole päätä huimannut. Enemmän aktiivisia ja fiksuja meppejä tänne kaipaisi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .