Asiantuntijat: Pikavippien perintäkelpoisuutta on vaikea rajoittaa

Erilaisia luottoja on tarjolla niin paljon, että niiden määrittely on käymässä vaikeaksi.

Perintäkelpoisuuden poistaminen pikavipeiltä olisi vaikeaa. Näin arvioivat asiantuntijat, jotka kommentoivat 27.8. julkaistua Keskisuomalaisen pääkirjoitusta. Kirjoituksessa esitetään, että pikavipeiltä poistettaisiin perintäkelpoisuus. Mikäli näin tehtäisiin, luotottaja joutuisi perehtymään nykyistä tarkemmin luotonhakijan maksukykyyn ja pikavippien aiheuttamia velkaantumisongelmia saataisiin vähennettyä.

Velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kuvailee perintäkelpoisuuden poistamista ennakkoluulottomaksi ja ainutlaatuiseksi ajatukseksi.

– Pikavippialalla kehitetään kovassa tahdissa toinen toistaan jännittävämpiä ajatuksia, joten on hyvä, että myös toiminnan säätelyä ideoidaan ennakkoluulottomasti. Pakkoperinnän mahdollisuus kuuluu kuitenkin olennaisesti rahan lainaamiseen. Lainsäädännön näkökulmasta voi olla ongelmallista asettaa sellaisia rajoja, jotka poistaisivat pakkoperinnän mahdollisuuden osalta lainoista.

 

Yksi perintäkelpoisuuden poistamisen ongelmakohta on, millä perusteilla laina määriteltäisiin perintäkelvottomaksi. Markkinoilla on tarjolla lainoja, joista on vaikea sanoa, ovatko ne pikavippejä vai eivät.

– Perinteisten pankkien ja muiden luotonantajien luotot lähestyvät toisiaan. Muut luotonantajat tarjoavat nykyisin jatkuvia luottoja, jotka rinnastuvat aika pitkälti luottokorttiluottoihin tai pankkien kulutusluottoihin, Kilpailu- ja kuluttajaviraston vt. apulaisjohtaja Paula Hannula sanoo.

Muilla luotonantajilla tarkoitetaan muiden muassa pikavippiyhtiöitä.

– Olennainen kysymys on, miten määriteltäisiin perintäkelvoton luotto niin, että sääntely olisi tehokasta ja samaan aikaan sellaista, ettei se käytännössä estäisi kohtuuttomasti luottojen saatavuutta yleisemmin, lainsäädäntöneuvos Sofia Aspelund oikeusministeriöstä kommentoi.

Hannula huomauttaa, että samanlaiset määrittelykysymykset, jotka vaikeuttavat perintäkelpoisuuden poistamista, ovat tulleet vastaan myös pikavippien mainoskiellosta keskusteltaessa.

Mainoskieltoa ovat esittäneet muiden muassa useat kansanedustajat, mutta asia ei ole toistaiseksi edennyt. Äskettäin lausuntokierrokselta palasi pikavippejä koskeva lakiesitys, jossa esimerkiksi laajennetaan korkokattoa ja rajoitetaan oikeutta periä velalliselta muita luottokustannuksia kuin korkoa. Mainontaa koskevia rajoituksia siihen ei kuitenkaan sisälly.

 

Kilpailu- ja kuluttajavirastossa uskotaan, että nyt tekeillä olevilla lakimuutoksilla sekä muilla vireillä olevilla toimenpiteillä pystytään vaikuttamaan pikavippeihin liittyviin velkaantumisongelmiin.

– Kaikkein räikein ongelma ovat yli 100:n tai jopa yli 200 prosentin todelliset vuosikorot. Niihin olisi kyettävä puuttumaan kiireellisesti, Hannula sanoo.

Nykyinen, alle 2 000 euron lainoja koskeva 50 prosentin korkokatto on ollut voimassa vuodesta 2013. Se on vähentänyt pikavippeihin liittyvien velkomustuomioiden määrää, mutta saatavien keskimääräinen suuruus on kasvanut.

Lausuntokierroksella olleessa lakiesityksessä korkokatto laajennettaisiin koskemaan kaikkia kuluttajaluottoja, ja sen määrittelyperusteita muutettaisiin. Esityksessä vuotuisen koron katto on asetettu 30 prosenttiin. Lisäksi saisi periä vähäisessä määrin muita luottokustannuksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .