Asiantuntijat: Poliitikkojen julkinen tarkkailu kovenee

Ulkoministerin vaihtamiseen johti kokoomuksen pelko siitä, että pitkittynyt tekstiviestikohu alkaa viedä puolueen kannatusta alas ja vaikuttaa kielteisesti myös uskottavuuteen laajemmin.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) tekstiviesteistä noussut keskustelu jatkui niin pitkään, että kokoomuksessa alettiin pelätä sen vaarantavan puolueen asemaa. Tämä oli merkittävin syy, joka lopulta johti Kanervan eroon ministerin tehtävistä, arvioi Turun yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

Kokoomus ja myös hallitus joutui ulkoministerin tekstiviestikohun vuoksi sellaiseen paineeseen, että jatkuessaan "kahvipannu olisi kiehunut yli". Tämän vuoksi ministerin luopuminen salkustaan oli yksi keino saada viikkoja kestänyt mediakohu loppumaan, sanoi valtio-opin professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta.

Sen sijaan itse kyseisten tekstiviestien sisältö ei Ruostetsaaren ole oleellinen asia. Olennaisimpana hän pitää ministerin ja politiikan uskottavuutta, joka joutui vaakalaudalle. Mitä korkeampi yhteiskunnallinen asema, niin sitä kovemmat ovat vaatimukset.

- Yleinen käsitys oli, että Kanerva on toiminut harkitsemattomasti ja käyttäytynyt tavalla, joka ei ole omiaan ylläpitämään ministerin toimessa tarvittavaa luottamusta. Perusongelma oli siinä, ettei kohu horjuttanut pelkästään Kanervan asemaa, vaan myös puolue pelkäsi uskottavuutensa olevan uhattuna, Ruostetsaari sanoi.

Julkinen tarkkailu on kovenemassa


Suomen poliittinen kulttuuri on muuttumassa, ja poliitikkojen julkinen kontrolli kovenemassa. Ministereitä on tosin joutunut aiemminkin eroamaan tehtävistään luottamuspulan tai lähinnä talouteen liittyvien väärinkäytösten vuoksi.

Kanerva on ensimmäinen ministeri, joka joutuu jättämään tehtävänsä yksityiselämän toimien vuoksi. Sen sijaan hänen toimintaansa ministerinä on pidetty hyvänä.

- Siinä mielessä kyseessä on uusi avaus, jossa puhtaasti yksityisasiat voivat horjuttaa ministerin asemaa. Niillä on merkitystä arvioitaessa hänen tehtävässään suoriutumista, Ruostetsaari sanoi.

Luottamuksen vakuuttelu peliä


Viime päiviin jatkuneet vakuuttelut, että Kanerva nauttii kokoomusjohdon luottamusta, osoittautuivat lopulta poliittiseksi teatteriksi, jolla lähinnä voitettiin aikaa. Sitä tarvittiin uuden ulkoministerin hankkimiseksi.

Viimeistään maanantaina oli aistittavissa, että ministerin vaihdos on tapahtumassa, koska mediakohulle ei löytynyt jarrua. Viimeiseen saakka jatkuneet vakuuttelut Kanervan jatkamisesta ministerinä johtuivat siitä, että kokoomusjohto joutui odottamaan Hymy-lehden ilmestymistä.

Ruostetsaaren arvion mukaan ei voida päätellä, että paljon puhuttu hyvä veli -verkosto olisi tukenut Kanervaa tässä asiassa. Sen sijaan kokoomus puolueena tuki Kanervaa varsin pitkään. Hymyn juttu oli ilmeisesti lopullinen niitti, jolla runsaasti kielteistä julkisuutta aiheuttanut kohu haluttiin vaientaa.

Todennäköisesti Kanervan ura ministerinä on ohitse, mutta hänen poliittinen uransa jatkuu. Sundberg pitää mahdollisena, että kohu ja ministerin tehtävistä luopuminen saattavat jopa lisätä Kanervan kannatusta.

Monenlaisia ministerien seikkailuja on tapahtunut aiemminkin, mutta niihin asioihin ei puututtu. Nykyisin maallistuminen on mennyt nopeasti eteenpäin, mutta kristillinen moraali kohdistuu Sundbergin mukaan poliitikkoihin aiempaa vaativampana. Heidän on nykyisin syytä olla julkisen ja valta-asemansa vuoksi varuillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Stubb astuu Kanervan tilalle jo perjantaina