Asiantuntijat: Sipilän kanssa selvitettiin ennalta vain mahdollisuutta jatkaa hallituksen nykykokoonpanolla

Pääministeri on sanonut selvittäneensä valtiosääntöoppineiden kanssa useita eri vaihtoehtoja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selvitti ahkerasti hallituksen mahdollisuutta jatkaa nykykokoonpanolla jo ennen kuin torppasi hallitusyhteistyön Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa viime viikon maanantaina. Käymiensä keskustelujen jälkeen Sipilä ilmoitti Halla-aholle puhelimessa, ettei lähde tämän kanssa hallitukseen.

Sipilän nimeltä mainitsemat perustuslakiasiantuntijat sanovat, että Sipilä ja hänen esikuntansa olivat kiinnostuneet vain siitä, voisiko perussuomalaisista irtautuva ryhmä pelastaa hallituksen.

– Minulle syntyi kuva, että jos sellainen vaihtoehto on toteutumassa, se merkitsisi selvästi tukevampaa selustaa hallitukselle kuin se 101–99-voimasuhteet eduskunnassa, sanoo eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen STT:lle.

Hän viittaa siihen, että hallituksella olisi ollut 101 kansanedustajaa, jos kokoomus ja keskusta olisivat lyöttäytyneet yhteen RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa.

Tiitinen sanoo, että muista kuin toteutuneesta vaihtoehdosta ei keskusteltu.

– Ilmeisen vakavasta vaihtoehdosta oli kyse, nimittäin ehkä tunti puhelun jälkeen minulle tuli puhelu perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo.

"Selvitykset erilaisten prosessien varmistamiseksi"

Sipilän esikunnasta ei suostuttu kertomaan, keiden valtiosääntöoppineiden kanssa Sipilä keskusteli useista eri vaihtoehdoista. Aiemmin hän on kertonut keskustelleensa Tiitisen ja valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidénin kanssa. Sipilä on sanonut selvittäneensä valtiosääntöoppineiden kanssa useita eri vaihtoehtoja.

– Olin sunnuntaina ensimmäistä kertaa yhteydessä valtiosääntöoppineisiin. Halusin laittaa selvitykset liikkeelle erilaisten vaihtoehtoisten prosessien varmistamiseksi. Eniten aikaa käytin hallitusneuvotteluihin valmistautumiseen ja sen vaatimiin yksityiskohtaisiin askelmerkkeihin, Sipilä sanoo STT:lle sähköpostitse.

Tiitisen lisäksi kuitenkin myös Hidén sanoo, että Sipilän kanssa selvitettiin käytännössä vain toteutuneen kaltaista vaihtoehtoa, hallituksen jatkamista nykykokoonpanolla.

– Minun tehtäväni ei ollut silloin ja ei ole nyt jälkeenpäin yrittää miettiä, mikä keskustelun tarkoitus oli. Se oli kyselyä yhden mahdollisuuden varalta, Hidén sanoo.

Sipilä on ilmeisesti ollut Hidénin kanssa yhteydessä sunnuntaina.

Tiitinen: Illalla puhuttiin 20 edustajasta

Sipilä tapasi perussuomalaisten puoluekokousta seuraavana maanantaina Halla-ahon noin kello kymmenen aikaan. Puolenpäivän aikaan Tiitinen sai puhelun Sipilältä ja tämän esikunnalta.

Noin kello 13:n aikaan Tiitiselle soitti ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen. Tiitinen sanoo muistavansa puheluiden välisen ajan, sillä oli matkalla Leppävirralta kohti Helsinkiä. Ensimmäinen puhelu tuli Varkauden eteläpuolella, toinen Mikkelin eteläpuolella, Tiitinen kertoo.

– He (perussuomalaiset) halusivat keskustella nimenomaan siitä, miten tämä ryhmän hajoaminen tapahtuu ja mitä toimia siinä sitten tarvitaan.

Kello 14:n aikaan Sipilä tviittasi, että edellytyksiä hallitusyhteistyölle Halla-ahon kanssa ei ole. Halla-aho on kertonut, että samoihin aikoihin tviitin kanssa tuli Sipilän puhelu. Kello 17:n maissa maanantaina Tiitinen tapasi Helsingissä valtiosihteeri Virtasen ja kaksi perussuomalaisministereiden avustajaa.

– Tulivat käymään ja käytiin läpi prosessi. Ja siinä vaiheessa he puhuivat ihan selvästi 20 kansanedustajasta.

Tiitisen mukaan Hidén soitti hänelle maanantaina kello 17:n tapaamisen jälkeen. Illalla tuli vielä puhelu myös perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo.

Hallituksen vaiheet Halla-ahon valinnasta erokirjeen polttamiseen

Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi lauantaina 10. kesäkuuta.

Sunnuntai 11.6.

– Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on sanonut puhuneensa valtiosääntöoppineiden kanssa ensimmäisen kerran sunnuntain aikana. Sipilä on ilmeisesti ollut sunnuntaina yhteydessä valtiosääntöoikeuden emeritusprofessorin Mikael Hidénin kanssa.

Maanantai 12.6.

– Sipilä keskusteli Halla-ahon kanssa kello 10:n aikaan. He puhuivat hallitusyhteistyöstä.

– Eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen sanoo, että Sipilä ja tämän esikunta soittivat hänelle kello 12:n aikaan.

– Noin kello 13:n aikaan Tiitiselle soitti perussuomalaisten valtiosihteeri Samuli Virtanen.

– Kello 14:n aikaan Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tviittasivat, ettei hallituksella ole edellytyksiä jatkaa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Halla-aho on sanonut saaneensa Sipilältä puhelun asiasta samoihin aikoihin.

– Perussuomalaisia vieraili Tiitisen luona kello 17:n aikaan.

– Tiitisen mukaan tämän jälkeen hänelle soitti Hidén.

– Tapaamisen jälkeen hän puhui vielä perussuomalaisten kanssa puhelimessa.

Tiistai 13.6.

– Orpo on kertonut Helsingin Sanomille kuulleensa tiistaiaamuna kello 10.15, että perussuomalaisista irtautuu 20 edustajan joukko.

– Kokous, jossa 20 entistä perussuomalaista perustivat Uusi vaihtoehto -nimisen uuden eduskuntaryhmän, oli kello 12:n aikaan.

– Sipilä on sanonut STT:lle, että hän kuuli luvun 20 ensi kertaa tiistaina kello 12–13:n välillä.

– Sipilä sanoo lähteneensä presidentin luokse viemään hallituksen eronkirjettä, sillä hänen mukaansa kello 12–13:n aikaan saatu tieto oli vielä epävarmaa.

– Kello 13 oli perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokous, jossa 20 edustajaa ilmoitti perussuomalaisten johdolle päätöksestään irtautua.

– Ennen kello 15:tä uutisoitiin, että matkallaan Naantaliin Sipilän auto oli tehnyt u-käännöksen.

– Sipilä palasi Turun lentokentälle. Siellä hän piti tiedotustilaisuuden ja ilmoitti, että hallituskriisi on peruttu.

– Sipilä on kertonut polttaneensa presidentille tarkoitetun erokirjeen pääministerin virka-asunnon Kesärannan saunassa tiistai-iltana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.