Asiantuntijat: Suomen Nato-suhde saattaa tulla puheeksi Niinistön ja Putinin tavatessa Sotshissa

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan presidentti Sauli Niinistöllä ja presidentti Vladimir Putinilla ei ole tarvetta ottaa Suomen Nato-suhdetta puheeksi ensi viikon tapaamisessa Sotshissa.

–  On epätodennäköistä, että Putin ottaa asiaa esille. Jos tätä painotettaisiin niin se näyttäisi vielä suuremmalta linjanmuutokselta Venäjän puolelta, sanoo tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu varoitti viime kuussa Suomen ja Ruotsin tiivistyneen Nato-yhteistyön vaarantavan turvallisuutta ja pakottavan Venäjän vastatoimiin. Myöhemmin asiaa käsiteltiin samaan tyyliin myös Venäjän asevoimien lehdessä. Aiemmin Venäjä on maininnut mahdollisista vastatoimista siinä tapauksessa, että Suomi tai Ruotsi liittyisivät Natoon.

Suomen puolustusministeriö on jo oikonut Shoigun puheessa olleita virheellisiä väittämiä.

–  En näe tämän hetken asetelmaa ja Shoigun kommentteja sellaisina, että ne vaatisivat valtionjohtotasolla tarkennuksia, arvioi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Kertooko Putin Trump-keskusteluista?

Myös Pesun mukaan Suomen kannalta on oikeastaan parempi, mitä vähemmän koko asiasta puhutaan. Molemmat asiantuntijat tosin myöntävät, että keskustelujen jälkeen pidettävässä tiedotustilaisuudessa Suomen Nato-suhde voi kuitenkin tulla puheeksi.

–  Jos Putin nostaa asian esiin niin sitten on tietysti selvää, että siihen pitää reagoida, Pesu sanoo.

Himasen mukaan keskustelut Sotshissa ovat osa kahdenvälisten tapaamisten jatkumoa, jossa "tavaksi on aika lailla muodostunut kaksi kertaa vuodessa ja vuoroin vieraissa". Hän arvelee Niinistön kannalta mielenkiintoisimmiksi keskustelunaiheiksi kansainväliset asiat, kuten esimerkiksi sen, mitä Putin mahdollisesti haluaa kertoa keskusteluista Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"

Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista

Otkes päättää tänään, käynnistääkö se tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta – poliisi aloitti tutkintansa eilen

Saksa, Italia ja Belgia vapautuvat tänään Suomen matkustusrajoituksista

Muistatko nämä median karvaiset ja sulkapeitteiset kesälemmikit – Jyväskylän kinder-kurre, Ruokolahden leijona ja muut nelijalkaiset ovat villinneet lehdistöä

Tunnista kurtturuusut – toinen lajike on haitallinen ja toinen harmiton

Näky kuin Chernobyl-minisarjasta – katso ilmasta kuvattu video pahasti tuhoutuneesta senioritalon katosta

MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni

Betonipalat lentelivät tielle, kun kuorma-auto osui siltaan Vaajakoskella – kuljettaja ei huomannut vahinkoaan, ilmoituksen teki takana tuleva

Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.