Asiantuntijat imetyskohusta: "Rinnat liitetään yhä useammin seksuaalisuuteen"

Vuoden ensimmäinen some-myrsky syttyi perjantai-iltana, kun stylisti Teri Niitti julkaisi Facebookissa ja Instagramissa kuvan Finnairin lentokoneessa imettävästä naisesta. Niitti pyysi kuvan yhteydessä olevassa kirjoituksessa englanniksi, että naiset peittäisivät imettämisen julkisella paikalla. Niitti myös kirjoitti, että hän tietää aiheuttavansa kirjoituksellaan myrskyn.

Imetysasiantuntijat arvioivat, että kohu syntyi, sillä imetys ja äitiys ylipäätään ovat herkkiä aiheita.

– Etenkin ensisynnyttäjät pohtivat, ovatko he riittäviä äideiksi. Kaikki äitiyteen liittyvä kritiikki otetaan todella henkilökohtaisesti, sanoo IBCLC-imetysasiantuntija ja kätilö Taina Palve Keski-Suomen keskussairaalasta.

Palve arvioi, että asenteet julkiseen imettämiseen ovat vuosien saatossa muuttuneet. Samoilla linjoilla on Hyksin naisten tautien ja synnytyksen ylihoitaja Katja Koskinen. Myös hän on toiminut kätilönä ja imetyskoordinaattorina.

– Viime vuosina rinnat on liitetty enemmän seksuaalisuuteen kuin vauvan syöttämiseen. Pitkään imettäminen oli Suomessa hyväksyttävää ja normaalia, Koskinen arvioi.

Koskinen ja Palve sanovat, että naisten imetyskysymykset koskevat kuitenkin useimmiten sitä, miten maidon saa riittämään.

– Mutta monet naiset pohtivat myös sitä, miten imettämisen voi hoitaa julkisella paikalla, kun etenkin pienet vauvat syövät tiuhaan tahtiin, Koskinen sanoo.

Niitti pyysi anteeksi

Niitin kommentteja kritisoitiin runsaasti sosiaalisessa mediassa, ja muun muassa Instagramissa on julkaistu satoja imetyskuvia Teri Niittiin liittyvällä asiasanalla. Myös monet julkisuuden henkilöt ovat ottaneet kantaa Niitin kirjoitukseen.

Finnair ilmoitti pian Niitin kirjoituksen jälkeen, että heidän lennoillaan saa imettää ja se pitäisi saada tehdä rauhassa. Lentoyhtiö myös muistutti, että jos ihmisiä haluaa kuvata lennolla, heiltä on kohteliasta pyytää lupa.

Niitti poisti kuvapäivityksensä myöhemmin ja pyysi anteeksi sanojaan.

– Harkitsin huonosti postaamalla imetyskuvan. Olen vilpittömästi pahoillani, anteeksipyyntöni äidille & lapselle ja mielensä pahoittaneille. Teette tärkeää työtä ?#?äidit, hän kirjoitti ainakin Facebookissa.

Stylisti Teri Niitti paheksui julkista imettämistä – pyysi myöhemmin anteeksi