Asiantuntijat lyttäävät seksin ostoa rajoittavan lain

Asiantuntijoiden mielestä seksipalvelujen ostoa rajoittava laki on susi. Laki on muun muassa lisännyt prostituoitujen riskiä joutua väkivallan uhriksi. Myös törkeä paritus ja ihmiskauppa jäävät helposti paljastumatta, koska asiakkaat eivät uskalla kertoa epäilyistään poliisille.

Seksipalvelujen ostoa rajoittava laki tuli voimaan lokakuussa 2006. Lain mukaan seksin osto parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on rikos. Myös oston yrityksestä rangaistaan. Lain rikkomisesta on rangaistuksena sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Prostituoitujen tukipisteen toiminnanjohtajan Jaana Kauppisen mukaan epäselvä laki hämmentää asiakkaita. Myyjien ja asiakkaiden on vaikea hahmottaa, mikä on paritusta. Kriminalisoinnin takia toiminnasta on tullut salamyhkäistä, mikä uhkaa prostituoitujen turvallisuutta.

Myös Helsingin rikospoliisissa asiakkaiden arkuus on huomattu. Sieltä kerrotaan, ettei tietoa enää heru, koska asiakkaat pelkäävät sakkoja. Hänen mielestään myös lain valvominen on vaikeaa, koska poliisi ei voi seistä rappukäytävissä sakottamassa seksikaupoilta tulijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.