Asiantuntijat muistuttavat: Kinkun rasvaa ei saa laittaa viemäriin

Viemäri ei ole paistorasvojen oikea osoite, jos aikoo välttyä putkitukoksilta.

Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, koska se voi aiheuttaa ongelmia putkissa.

– Kinkun paistaminen on joulun odotetuimpia tapahtumia. Sen sijaan jälkien siivoaminen ei innosta yhtä paljon. Esimerkiksi paistopussiin kertynyt rasva olisi helppoa kaataa tiskialtaaseen, mutta sitä ei tule päästää viemäriin, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:stä kertoo tiedotteessa.

Rasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään tahmaista. Kun rasva jäähtyy, se tarttuu tiukasti viemäriputkien sisäpinnoille ja voi tukkia viemärin.

Edes veden laskeminen ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi vauhdittaa rasva kovettumista.

– Kinkkurasvan annetaan ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Ulkona siihen ei kulu kovinkaan pitkää aikaa. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan, Mäkinen vinkkaa.

Kun viemäri kerran tukkeutuu, ei sen avaus ole välttämättä helppo juttu. Jos kotikonstit eivät auta, on apuun pyydettävä alan ammattilainen.

– Tällöin omat konstit ovat vähissä ja talonmiehen vaijerirassi auttamattoman lyhyt. Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide ja on kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan, Mäkinen toteaa.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.