Asiatonta kohtelua äänestyspaikalla – "Hetken mietin, äänestänkö enää ikinä"

Lyhytkasvuinen Tuula Karttunen, 40, äänesti miehensä ja poikansa kanssa kuntavaalien varsinaisena äänestyspäivänä Jyväskylässä Keltinmäen koululla. Kun hän oli invakopissa kirjoittamassa ehdokkaansa numeroa äänestyslippuun, kuului ulkopuolelta miesääni: tuuppa pois sieltä kopista, ei siellä saa piirrellä niihin seiniin.

– Olin hetken aikaa hämmentynyt, puhuiko tuo mies minulle vai jollekin toiselle. Kun kopista tullessani tajusin, että minulle hän puhui, sanoin, että jos ääneni ei kelpaa, voin vetäistä sen poiskin. Äänestyslippua jättäessäni pyyteli vaaliuurnalla leimasinta käyttänyt mies punastuneena useita kertoja anteeksi. Totesin, että ei tässä mitään, hyvää päivänjatkoa.

Vaalitoimitsija ei Karttusen mukaan huutanut, mutta puhui sen verran tavallista kovemmalla äänellä, että muutkin äänestäjät hänen sanansa kuulivat.

– En kerinnyt katsoa, minkä vaikutuksen ne heihin tekivät, sillä ajattelin, että menen tästä äkkiä pois.

Nyt Karttunen sanoo olevansa tapauksesta lähinnä huvittunut, mutta tapahtumahetkellä häntä suututti.

– Hetken mietin, äänestänkö enää koskaan. Sitten kuitenkin ajattelin, että tällaista sattuu; se oli ja meni. Toivoisin silti, ettei vastaavaa tapahtuisi kenellekään muulle.

Jälkeenpäin hän on miettinyt, että invakoppia ei ollut ehkä aiemmin sinä päivänä käytetty, ja vaalitoimitsija todella otaksui, että siellä on oikeasti joku ylimääräinen.

– Mieheni ja poikani, jotka myös ovat lyhytkasvuisia, sanoivat, että hän luuli minua varmasti lapseksi. En muista, oliko siinä joku leimauttamassa äänestyslippuaan, kun menin koppiin, eli en tiedä, näkikö mies minua. Mutta oli syy mikä tahansa, näin ei saa tapahtua.

Kun Karttusen mies ja poika äänestivät, ei tapahtunut mitään, salissa oli hiirenhiljaista.

Vaikka epäasiallinen kohtelu olikin nyt tahatonta, ei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun Karttunen on joutunut kärsimään lyhytkasvuisuudestaan. Syynä ovat hänen mukaansa ennakkoluulot ja asenteet.

"Virkailija luuli, että koppiin oli mennyt joku lapsi"

Jyväskylän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Jaakko Rinne (kok.) pahoittelee tapahtunutta.

– Ainoa järkevä selitys on, että virkailija luuli, että koppiin oli mennyt joku lapsi. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana en voi sanoa muuta kuin, että käyttäytyminen ei olisi ollut sopivaa, vaikka kyseessä olisi ollut lapsikin, mutta nyt se kuulostaa vielä pahemmalta. Ikävä erehdys tässä on selvästi tapahtunut.

Vaalitoimitsijoiden koulutus keskittyy äänestystapahtumaan.

– Yleissivistävää koulutusta ei siinä vaiheessa enää voida jakaa.

Karttusen oma ehdokas meni läpi valtuustoon.

– Luotin hyvään ja varmaan naiseen. Tämä istuu nykyisessäkin valtuustossa. Ja äänestää aion jatkossakin, hän nauraa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .