Asuinalue vaikuttaa turvallisuudentunteeseen

Oletusarvo on, että huonomaineisessa kaupunginosassa yksilö joutuu rikoksen uhriksi herkemmin kuin muualla. Totta ja tarua.

Tutkija Reino Sirén kirjoittaa tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka-julkaisussa (6/2015), että joitain viitteitä siitä on, että työttömyys, alhainen koulutustaso ja yksinhuoltajuus lisäävät asukkaiden väkivallan kohteeksi joutumista eräissä kaupunginosissa. Pohjalla on myös vuoden 2012 rikosuhritutkimuksen tietoja.

Sirén kirjoittaa kuitenkin samassa yhteydessä, että ei tiedetä, miten yhteys lopullisesti selittyy. Yhdysvalloissa ja Ruotsissa todella huonomaineisissa kaupunginosissa väkivallan uhriksi joutumista voi ennakoida huomattavasti paremmin. Suomessa ei kuitenkaan tällaista slummiutumista ole, joten ennuste on ohuempi.

Suomessa väkivalta asuinalueilla on lisäksi perhe- ja tuttavakeskeistä, ei niinkään katuväkivaltaa.

Sirénin mukaan joihinkin suomalaisiin kaupunginosiin liittyy sosiaalisia ongelmia, kuten huumeita ja häiriökäyttäytymistä, jolloin todennäköisyys joutua väkivallan tai pelottelun uhriksi kasvaa.

Sirén kirjoittaa myös, että olisi hyvä tutkia, miten suomalainen rakentaminen (tiheys, kerrostalojen määrä jne.) vaikuttaa ihmisten turvallisuuteen.