Asuinkerrostalojen aurinkovoimalat ovat vielä harvinaisia

Aurinkovoimaloista olisi saatava taloudellisesti kannattavia.

Helsingin kantakaupungissa Fredrikinkadulla 32 paneelia pumppaa asuinkerrostaloon aurinkoenergiaa noin 6 000 kilowattituntia vuodessa. Aurinkovoimalat asuinkerrostaloissa ovat Suomessa harvinaisuus, sillä arvioiden mukaan alle kymmenessä asuinkerrostalossa on aurinkovoimala. 

– Seuraavan kahden vuoden aikana niitä voi kuitenkin olla jo 500–1000 asuinkerrostalossa, arvioi aurinkopaneelijärjestelmiin erikoistuneen Solarvoima-yrityksen toimitusjohtaja Lauri Hietala.

Kiinnostusta kuitenkin on. Kiinteistöliiton keväällä tekemän selvityksen mukaan lähes 45 prosentissa taloyhtiöistä on keskusteltu aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta. Yksi suurimmista syistä järjestelmien harvinaisuuteen on, että niistä on vaikea saada taloyhtiölle kannattavia. Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori Jarmo Partanen sanoo, että aurinkoenergiasta voi saada kannattavaa, kun järjestelmä mitoitetaan oikein.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että suurin osa tuotannosta voidaan hyödyntää itse. Silloin säästää verkkomaksuissa, energiamaksuissa ja veroissa, Partanen sanoo.

Nostaa kiinteistön arvoa

Fredrikinkadun taloyhtiössä kiinteistö käyttää tuotannostaan 90 prosenttia itse ja 10 prosenttia myydään energiayhtiöille. Taloyhtiön aurinkosähköselvityksen tehnyt energia-asiantuntija Janne Käpylehto sanoo, että se on yhtiölle taloudellisesti kannattavin järjestelmä.

Käpylehdon mukaan taloudellista hyötyä tulee myös kiinteistön arvonnoususta. Fredrikinkadulla paneelit maksoivat arvonlisäverojen jälkeen yhteensä 15 000 euroa.

– Suomesta tätä ei ole tutkittu, mutta maailmalta on tullut sellainen viesti, että aurinkosähköjärjestelmän hankinta nostaa kiinteistön arvoa enemmän kuin investoinnin arvo on, hän sanoo.

Vaikka aurinkosähköjärjestelmät asuinkerrostaloissa ovat verrattain harvinaisia, Käpylehdon mukaan potentiaalia määrän kasvattamiseen olisi. Siihen ei hänen mukaansa tarvitsisi isoja tukijärjestelmiä, vaan yksinkertaiset keinot riittäisivät.

Ensinnäkin hänen mukaansa kotitalousvähennystä ja energia-avustusta pitäisi muuttaa siten, että myös osakeyhtiöt voisivat hyödyntää niitä.

– Omakotitalo voi saada kotitalousvähennystä. Yritykset ja maatilat voivat saada energia-avustusta, mutta asunto-osakeyhtiö ei voi saada mitään, Käpylehto valottaa.

Toisena yksinkertaisena keinona hän näkee jonkinlaisen netotusjärjestelmän käyttöönoton. Netotusjärjestelmä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö maksaisi ostoenergiasta tietyn ajanjakson sisällä, eikä kulutuksen ja tuotannon täytyisi jatkuvasti kohdata. Ajanjakso voisi olla esimerkiksi vuorokausi, vuosi tai kuukausi.

Kun netotus ei ole käytössä, sähköntuotannon ollessa suurempaa kuin kulutuksen, sähköenergia menisi reaaliaikaisesti myyntiin huonoon hintaan ja laskisi järjestelmän kannattavuutta.

Saksassa aurinkosähköä tuotetaan 1 500 kertaa enemmän kuin Suomessa

Uusimmat

Kotimaa

Loton pääpotti meni Tampereelle – tuoretta miljonääriä odotetaan Veikkauksen pääkonttorille

Naapuri kuunteli radiosta, kun viereisessä asunnossa ollut vankikarkuri uhkasi räjäyttää koko talon, ja silloin alkoi jännittämään – Lahden piirityksestä on 25 vuotta

"En voi hyväksyä sitä, että sokeasti tottelemme määräyksiä" – jyväskyläläinen hammaslääkäri kieltäytyi influenssarokotuksesta, nyt hän elää irtisanomisuhan alla

Rivitaloasunto palaa Salossa, koko talo evakuoitu

Nainen ja lapsi pelastautuivat palavasta kerrostaloasunnosta Porissa

Puolue painaa uurnilla jopa ehdokasta enemmän –  eduskuntavaalien henkilökeskeisyyttä usein liioitellaan, tutkijat arvioivat

Raskausdiabetesta sairastavien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Aino Sallinen valittiin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kunniajäseneksi – Toivoo vaalikampanjointiin syvällisempää keskustelua koulutuksesta

Pelastuslaitos ehti onnettomuuspaikalle ennen hätäilmoitusta: huomasi Nelostiellä katolleen päätyneen auton matkalla toiselle kolaripaikalle – "Nelostie on todella liukas"

Teuvo Hakkarainen vaihtoi kohua aiheuttaneen tekstin kampanja-autonsa kyljessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.