Asukkaat turhautuvat ja pelko kasvaa: "Kypärämäessä joudutaan tarkastamaan auto joka aamu puhkottujen renkaiden varalta"

Ilkivallan lisäksi huoli kasvaa. Yhdessä tapauksessa asukas epäilee, että joku käy myös löysyttelemässä renkaiden pultteja – moottoritiellä tämä yhdistelmä on jo vaarallinen.

– Joka aamu kun me lähdetään töihin, niin meidän pitää käydä kiertämässä ja tarkistamassa molemmat autot, että onko renkaat tyhjänä, Keskisuomalaisen haastattelema Kypärämäen alueen asukas toteaa.

Soittohetkellä asukas on matkalla kotiin rengasliikkeestä. Äänensävy on jokseenkin turhautunut, eikä suotta.

Kypärämäessä asuvan asukkaan perheen autoista on perheenisän mukaan puhkottu yksi tai useampi rengas nyt kolmeen eri otteeseen viimeisen puolentoista vuoden aikana.

– Viime viikon loppupuolella oli taas ilmeisesti tehty reikä meidän renkaaseen. Puoliso oli matkalla Helsinkiin kyseisellä autolla, kun rengas oli taas tyhjänä. Tämä on ollut ihan käsittämätön juttu, hän sanoo.

Viimeisintä edeltävässä tapauksessa kesäkuussa perheen vara-auton renkaan sivuun oli tuikattu reikä. Tuolloin asukas päätyi tekemään asiasta rikosilmoituksen, mutta vastaus oli tulokseton – poliisin mukaan tutkintaa ei pystytty kohdentamaan riittävästi.

Vakavimmassa perhettä koskeneessa tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole ollut renkaiden puhkomisesta.

Yhteen perheen käyttöautoista vaihdatettiin asukkaan mukaan kesärenkaat rengasliikkeessä viime keväänä. Sadan kilometrin jälkeen hän tarkisti suosituksen mukaan pulttikiinnitysten kunnon.

­– Kolme niistä oli ihan siinä ja siinä ettei lähtenyt irti. Ne kiristettiin rengasliikkeessä siltä varalta, että joku käy niitä löysyttelemässä. Siinähän menee henki jos lähtee moottoritielle.

Hän kertoo kuulleensa viimeisen puolen vuoden ajalta sekä pulttien löysäämistä että renkaiden puhkomista tapahtuneen omassa naapuripiirissäkin useamman kerran.

– Porukka on ilmeisesti ruvennut hankkimaan kameroita. Meilläkin on harkinnassa, todennäköisesti on pakko riistakamera hankkia. Tämä on ihan järjetöntä.

Poliisi pyytää vihjeitä

Komisario Jani Ortamala Jyväskylän poliisista ei kommentoi Kypärämäen tämänhetkistä tilannetta. Ortamalan mukaan poliisi on kuitenkin tietoinen asiasta ja suunnittelee toimenpiteitä asian selvittämiseksi perusteellisesti.

Lähiaikoina poliisi alkaa kerätä vihjeitä asiasta jotain tietäviltä tai havaintoja tehneiltä.

Renkaiden puhkomistapauk­sissa rikosnimike on vahingonteko, joka tarkoittaa sitä, ettei virkavallan toimivalta kanna pitkälle. Tapauksiin liittyvä tutkinta on usein mahdollisten todistajien ja valvontatallenteiden varassa.

Keskisuomalainen uutisoi syyskuun alussa viimeisimmästä laajamittaisesta renkaidenviiltelytapauksesta, kun yhdeksän autoa joutui vahingonteon kohteeksi Ylistönmäellä.

Kyseisen tapauksen tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Markku Latvala kertoi tuolloin vastaavanlaisia renkaiden puhkomisia tapahtuneen merkittäviä määriä viimeisen vuoden–kahden aikana.

Renkaidenpuhkomiset ovat poliisin tietojen mukaan viime aikoina keskittyneet Jyväskylässä pääsääntöisesti Köhniö–Kypärämäki-alueelle sekä Kortemäkeen. Kesän aikana rikosilmoituksia yksittäisistä autoista puhkotuista renkaista tehtiin tasaisesti muutaman viikon välein.

Havaintoja vahingontekotapauksiin liittyen voi antaa Sisä-Suomen poliisilaitokselle joko sähköpostilla vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi tai numeroon 0295 414 811.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .