Asumiskustannukset ja maaseudun kehitys huolettavat suurta osaa suomalaisista, kertoo tutkimus

Kolme neljäsosaa suomalaisista uskoo asumiskustannusten kehittyvän epäsuotuisaan suuntaan seuraavien kymmenen vuoden aikana, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Muita suomalaisten huolenaiheita ovat esimerkiksi maaseudun kehitys, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä rikollisuus, joista kunkin huononemiseen uskoo ainakin 60 prosenttia kansasta.

Yli puolet suomalaisista uskoo myös muun muassa yhteiskuntaryhmien välisten jännitteiden kiristyvän, terrorismin uhkan kasvavan ja ympäristön tilan huononevan. Lisäksi luottamus päättäjiin, maahanmuuton seuraukset ja maan velkaantuminen näyttäytyvät huononevan yli 50 prosentin mielestä.

Sen sijaan yli puolet uskoo tilanteen paranevan sukupuolten tasa-arvossa, Suomen vetovoimassa matkailukohteena, harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksissa sekä kauppapalveluissa ja kulutusmahdollisuuksissa.

Keskustelun seuraaminen lisää toiveikkuutta

Huolista huolimatta yli puolet suomalaisista uskoo, että elinolot Suomessa kokonaisuutena joko kohentuvat tai pysyvät ennallaan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Kolmannes olettaa olojen heikkenevän.

Keskimääräistä enemmän huolia on keski-ikäisillä, työntekijöillä ja pienituloisilla. Korkeasti koulutetut ja hyväosaiset suhtautuvat tulevaisuuteen myönteisemmin.

Elinolojen kurjistumiseen uskovia oli muita enemmän perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannattajissa, kun taas toiveikkuus oli yleisintä keskustan ja kokoomuksen tukijoilla. Tulevaisuususko oli myös kovempaa niillä, jotka seuraavat poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua mediasta.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin yli tuhatta 18–79-vuotiasta suomalaista syyskuussa. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suosittu syystapahtuma Tourujoen yö peruttiin – syynä ei kuitenkaan ollut koronavirus

Keski-Suomen keskussairaala kiinnostui kuumepotilaita seulovasta lämpökamerasta: "Teknologian hyödyntäminen on tätä päivää"

Radio Keskisuomalainen kuuluu taas Keuruulla

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ pitää koulutuksen näkymiä valoisampina kuin koronakeväänä – oppimisvajetta ei kuitenkaan paikata vuodessa tai kahdessa

Kaksi rekkaa törmäsi aamulla Konnevedellä – hiljainen vauhti pelasti pahimmalta

Senaattorit suvessa:  "Olen aina koettanut kontrolloida elämää", sanoo koulukiusaamisestakin selviytynyt Riitta Mäkinen – kansanedustaja hehkuttaa Jussi-puolisoaan kantavaksi voimaksi

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Ministeri Kiuru HS:lle: Kasvomaskien käyttö otettava koronantorjunnan keinovalikoimaan

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.