Asuntomurrot lisääntyneet viime vuodesta - näin suojaudut voroilta

Asuntomurrot ovat lisääntyneet tänä vuonna vuodentakaiseen verrattuna, kertoo Poliisihallitus. Kesäkuun loppuun mennessä poliisi oli kirjannut lähes 1 500 asuntomurtoilmoitusta, mikä on yli 200 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lukumäärään eivät sisälly asumattomiin asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot.

Rikosylikomisario Arto Tuomela keskusrikospoliisista sanoo Poliisihallituksen tiedotteessa, että erityisesti kevättalvi oli huomattavasti edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampaa.  Tuomelan mukaan tammi- huhtikuussa kirjattiin noin 960 asuntomurtoa, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla niitä kirjattiin noin 750.

– Tämä selittää muutoksen asuntomurtojen kokonaismäärässä viime ja tämän vuoden välillä, Tuomela kertoo.

Alä paljasta lomasuunnitelmia sosiaalisessa mediassa

Poliisi muistuttaa, että yksinkertaisin keino ehkäistä asuntomurto on pitää asunto asutun näköisenä myös lomien aikana. Naapuria voi pyytää esimerkiksi pyytää tyhjentämään postilaatikon tai vaikka leikkaamaan ruohikon silloin tällöin. Poliisi muistuttaa myös, ettei lomasuunnitelmia kannata paljastaa sosiaalisessa mediassa. Myös erilaiset hälytysjärjestelmät ja niistä näkyvästi ilmoittaminen voivat saada varkaan vaihtamaan kohdetta.

– Asuntojen ovet ja ikkunat tulisi pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Etuovi on syytä pitää lukossa myös silloin, kun talonväki on takapihalla. Asuntomurtoja voidaan yrittää ehkäistä parantamalla asunnon ulko-ovia ja niiden lukitusta esimerkiksi varmuuslukolla. On kuitenkin muistettava, että varas voi tulla asuntoon myös ikkunan rikkomalla ja tällöin vahvastakaan ovesta ei ole hyötyä, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Poliisi pyytää ilmoittamaan asuntomurtoihin liittyvistä havainnoista kuten asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä ajoneuvoista ja kaupustelijoista hätäkeskukseen tai paikallispoliisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.