Asuntoon tunkeutunut naamiomies vangittu – kuula-ase ja varastetut avaimet löydettiin miehen hallusta

Mies pääsi huoneistoon, kun asunnosta lähdettiin avaamaan poliisille rapun alaovea.

Poliisi on selvittänyt Helsingissä lauantaina syntynyttä erikoista tapahtumasarjaa, joka päättyi siihen, että naamiomies tunkeutui asuntoon Lauttasaaressa ja hyppäsi lopulta alas parvekkeelta.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi tiistaina teoista epäillyn 21-vuotiaan miehen. Poliisi epäilee häntä törkeästä varkaudesta, törkeän varkauden yrityksestä, varkaudesta, kahdesta lievästä pahoinpitelystä sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Nappasi käsilaukun ravintolasta

Ensimmäinen epäilty varkausyritys tapahtui Espoossa 10. tammikuuta. Asunnon omistaja oli ollut koiran kanssa lenkillä ja huomasi, että joku oli asunnossa sisällä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen.

Omistaja otti miehen pihalta itse kiinni, joten teko jäi yritykseksi. Pihalle oli ehditty jo kantaa monenmoista tavaraa. Meni reilu viikko, ja tavaraa hävisi taas – nyt vantaalaisasunnosta.

– Sieltä oli viety paljon erilaista tavaraa: tietotekniikkaa, koruja, ja mitä nyt yleensä viedään. Vantaalaisasunnosta katosi myös muovikuula-ase. Varkaus tapahtui viime perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lauantaina alkoi tapahtua Helsingin Kampissa. Helsinkiläisnainen oli ystävänsä kanssa ravintolassa, ja pöytään istui tuntematon mies, joka yritti kaupata erilaista tavaraa. Naiset eivät ostaneet mitään, ja mies poistui pöydästä, poliisi kertoo. Hetken kuluttua sama mies juoksi pöydän ohi ja nappasi naisen käsilaukun.

Kadulla silminnäkijä huomasi, että kovaa vauhtia juosseelta mieheltä putosi maahan lompakko, mutta mies jatkoi matkaansa. Poliisi otti lompakon haltuunsa ja etsi miestä lähialueelta, mutta turhaan.

Osoite selvisi laukussa olleista papereista

Samana iltana naisen asuntoon Helsingin Lauttasaaressa pyrki sisälle naamioitunut mies, poliisi kertoo.

– Mies yritti käsilaukusta löytyneillä avaimilla avata ovea, mutta avaimet eivät olleet asunnon, vaan työpaikan avaimet, Martikainen kertoo.

Asunnossa oli kolme ihmistä, ja yksi soitti poliisille havaittuaan pyrkimykset tunkeutua sisälle.

Kun poliisi saapui pihalle, yksi asunnossa olleista lähti avaamaan poliisille alaovea rappukäytävään. Naamiomies oli kuitenkin edelleen rapussa ja pääsi sisään asunnon ovesta.

Naamiomies meni yhteen huoneista ja kertomansa mukaan etsi vain ulospääsytietä, Martikainen kertoo. Mies hyppäsi ensimmäisen kerroksen asunnon parvekkeelta alas ja lähti juosten pakoon.

– Jotakin kaikenlaista pientä hänellä oli hallussaan: laturinjohtoa, kynää ja lippalakkia.

Naamioitumiseen mies oli käyttänyt ainakin aurinkolaseja, mutta ne jäivät asuntoon. Selvää ei ole, mistä tavarat ovat tarttuneet mukaan. Sen sijaan on selvinnyt, että ennen laukkuvarkautta miehen epäillään anastaneen käsilaukun ja repun erään toisen Kampissa sijaitsevan ravintolan toimistotiloista, jonne mies oli mennyt luvatta.

Poliisi otti miehen kiinni lähistöltä. Hänen hallustaan löytyi se sama kuula-ase, joka oli kadonnut aiemmin Vantaalta. Miehen hallusta löytyi sen lisäksi vähäinen määrä huumausainetta sekä Kampista viedyssä laukussa ollut puhelin, avaimet ja pankkikortti. Laukussa oli papereita, joista selvisi naisen kotiosoite.

Tutkinnanjohtaja Martikaisen mukaan mies on aiemmin tuomittu huumerikoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.