Aurinkokennot toivat Hele Savinille naisten innovaatiopalkinnon

Nanorakenteinen musta pii parantaa kennojen tehokkuutta

Aurinkokennojen tehokkuuden parantaminen toi Aalto-yliopiston professorille Hele Savinille eduskunnan myöntämän ensimmäisen naisille suunnatun innovaatiopalkinnon.

Palkinnon toivotaan lisäävän naisten osuutta innovaattoreina. Tällä hetkellä innovaatioista vain yksi kahdestakymmenestä on naisten tekemiä.

– Haluan rohkaista naisia valitsemaan tutkijan uran, Savin kertoi palkinnonjakotilaisuudessa.

Palkinnon suuruus on 110 000 euroa ja se annetaan naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian ja talouden alalla. Palkinto myönnettiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kunniaksi.

– Minua motivoi, että työlläni on yhteiskunnallista vaikutusta, Savin sanoo.

Hän johtaa mikro- ja nanoelektroniikan tutkimusryhmää Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoululla. Tutkimusryhmä on saanut rahoitusta Tekesiltä.

– Rahoituksen pitkäjänteisyys on ollut edellytys, että olemme päässeet näin pitkälle, Savin sanoo.

Hänen innovaationsa valikoitui voittajaksi 29 kandidaatin joukosta, kertoo Tekniikan Akatemia -säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow. Tekniikan Akatemia järjesti käytännössä palkintoprosessin.

Huijaa fotoneita

Savinin tutkimusryhmän keksintö perustuu nanoteknologiaa soveltavaan menetelmään, jolla valmistetaan tehokkaita aurinkokennoja nanorakenteisen, niin sanotun mustan piin avulla.

Keksinnön avulla parantuva aurinkokennojen tehokkuus perustuu siihen, että mustan piikennon pinnalta ei heijastu lainkaan valoa. Valon aallonpituutta kapeammat pienoispyramidit ikään kuin huijaavat fotoneita, jotka eivät huomaa saapuneensa uuteen aineeseen.

– Rakenteen ansiosta valolle ei tule vastaan yhtäkkistä rajapintaa, josta se pääsisi heijastumaan. Rakenteen etu on myös se, että se nappaa hyvin alhaisesta tulokulmasta tulevat fotonit, minkä ansiosta musta piikenno sopii erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin, Savin kertoo.

Samaa nanorakennetta voidaan hyödyntää myös lääketieteellisessä kuvantamisessa.