Aurinkokennot toivat Hele Savinille naisten innovaatiopalkinnon

Nanorakenteinen musta pii parantaa kennojen tehokkuutta

Aurinkokennojen tehokkuuden parantaminen toi Aalto-yliopiston professorille Hele Savinille eduskunnan myöntämän ensimmäisen naisille suunnatun innovaatiopalkinnon.

Palkinnon toivotaan lisäävän naisten osuutta innovaattoreina. Tällä hetkellä innovaatioista vain yksi kahdestakymmenestä on naisten tekemiä.

– Haluan rohkaista naisia valitsemaan tutkijan uran, Savin kertoi palkinnonjakotilaisuudessa.

Palkinnon suuruus on 110 000 euroa ja se annetaan naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian ja talouden alalla. Palkinto myönnettiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kunniaksi.

– Minua motivoi, että työlläni on yhteiskunnallista vaikutusta, Savin sanoo.

Hän johtaa mikro- ja nanoelektroniikan tutkimusryhmää Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoululla. Tutkimusryhmä on saanut rahoitusta Tekesiltä.

– Rahoituksen pitkäjänteisyys on ollut edellytys, että olemme päässeet näin pitkälle, Savin sanoo.

Hänen innovaationsa valikoitui voittajaksi 29 kandidaatin joukosta, kertoo Tekniikan Akatemia -säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow. Tekniikan Akatemia järjesti käytännössä palkintoprosessin.

Huijaa fotoneita

Savinin tutkimusryhmän keksintö perustuu nanoteknologiaa soveltavaan menetelmään, jolla valmistetaan tehokkaita aurinkokennoja nanorakenteisen, niin sanotun mustan piin avulla.

Keksinnön avulla parantuva aurinkokennojen tehokkuus perustuu siihen, että mustan piikennon pinnalta ei heijastu lainkaan valoa. Valon aallonpituutta kapeammat pienoispyramidit ikään kuin huijaavat fotoneita, jotka eivät huomaa saapuneensa uuteen aineeseen.

– Rakenteen ansiosta valolle ei tule vastaan yhtäkkistä rajapintaa, josta se pääsisi heijastumaan. Rakenteen etu on myös se, että se nappaa hyvin alhaisesta tulokulmasta tulevat fotonit, minkä ansiosta musta piikenno sopii erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin, Savin kertoo.

Samaa nanorakennetta voidaan hyödyntää myös lääketieteellisessä kuvantamisessa.

Uusimmat

Kotimaa

Matkustaja jäi pysäkille Jyväskylässä, kun paikallisbussin kuljettaja ei huolinut 50 euron seteliä – viimeisin väärennystapaus vain viikon takaa

Vanhusten turvapuhelimissa käyttökatko tiistain ja keskiviikona välillä – "Aina voi soittaa hätänumeroon, jos turvapuhelin ei yhdistä"

Muuttohaukka hyötyi alkukesän lämmöstä – maakotkalla huono pesintävuosi

Kirkkovaltuuston nykyinen puheenjohtaja oli suosituin Perhon seurakuntavaaleissa

Karstulaan valittiin vahvasti naisvaltainen kirkkovaltuusto – kaikki kolme miesehdokasta pääsivät kuitenkin läpi

Yrittäjä Timo Wenell ponnahti Virtain kirkkovaltuustoon ja kerralla kärkipaikalle tasan 100 äänellä

Isä uhkasi tyttärensä 16-vuotiasta poikaystävää puukolla ja kurkunleikkausliikkeellä Jyväskylässä

Juuse-pojan korvatulehduskierre ei katkennut antibiooteilla – Kiukkosten perheessä valvottiin öisin neljä kuukautta, kunnes apu lopulta löytyi

Lähes koko maa on lumeton – lunta vähiten liki 60 vuoteen tähän aikaan vuodesta

Akavan hallitus saa vielä perata päätöksensä jättää Fjäderin luottamusäänestys järjestämättä – keskustelu puheenjohtajan asemasta kipunoi vielä liittokokouksessakin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.