Aurora-harjoituksen varajohtaja: Suomen osallistuminen tärkeää – "ammattitaitoista joukkoa"

Sotilaallisen yhteistoimintakyvyn lisäksi harjoittelu edistää myös pehmeämpiä arvoja, eversti Thomas Karlsson sanoo.

Suomen Puolustusvoimien osallistuminen Ruotsin Aurora 17 -pääsotaharjoitukseen on erittäin tärkeää, sanoo harjoituksen suunnittelija ja varajohtaja Thomas Karlsson. Hänen mukaansa pääosin asevelvollisista koostuvat suomalaissotilaat ovat ammattitaitoista joukkoa.

Eversti Karlssonin mukaan kyky sotilaalliseen yhteistoimintaan erilaisista lähtökohdista käsin on harjoittelun tärkein operatiivinen hyöty. Mutta on myös muita, pehmeämpiä arvoja, jotka ovat hänen mukaansa aivan yhtä tärkeitä.

– Mitä enemmän harjoittelemme yhdessä, sitä useammin tapaamme ja sitä enemmän meistä tulee veljiä ja siskoja, Karlsson kuvailee.

Suomalaisten suurin osasto Aurorassa on Porin prikaatin kansainvälisen valmiusjoukon jääkärikomppania. Viime viikonvaihteessa Gotlantiin saapunut joukko on juuri aloittanut taisteluharjoitusvaiheen tiiviissä yhteistyössä ruotsalaissotilaiden kanssa. Vastustajan puolella on sekoitus ruotsalaisia ja amerikkalaisia sotilaita, höysteenä vielä Apache-taisteluhelikoptereita.

Keskiviikkona suomalaiset määrättiin hyökkäämään maihinnousun Pohjois-Gotlantiin tehnyttä vihollista vastaan. Kapteeni Patrik Lindberg sanoo olevansa tyytyväinen komppaniansa toimintaan. Varusmiehet eivät jää toiseksi ammattisotilaille.

– Oikein ylpeä voi olla omasta joukostaan vertailtaessa täällä oleviin muihin joukkoihin, Lindberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.