Autoa ei voi pestä missä vaan

Kevään saavuttua alkaa myös autojen pesusesonki. Nykyään autoja viedään yhä enemmän pestäväksi huoltoasemille sen sijaan, että niitä alettaisiin omalla pihalla puunaamaan.

- Ennen autojen pesu oli ongelma etenkin omakotitaloalueilla. Pesuvedet valuivat usein naapurin puolelle. Toinen ongelma olivat rannoilla luvatta autojaan pesevät. Nykyään ongelmat ovat kuitenkin selvästi pienenemään päin. On niin helppoa ja nopeaa käyttää auto pesussa huoltoasemalla. Totta kai oma-aloitteisia ja yritteliäitä kansalaisiakin on, ympäristönsuojelutarkastaja Jari Leinonen Joensuun ympäristövirastosta naurahtaa.

Ympäristön kannalta asia ei ole yksiselitteinen. Esimerkiksi Euroopan komission kampanjassa kehotetaan pesemään auto käsin tai painepesurilla. Huoltoasemilla tarjottava koneellinen pesu kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä ja vettä kuin auton pesu itse.

Autojen pesu katu- tai tiealueella, uimarannoilla ja muilla yleisillä alueilla kielletään kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä. Jos pesussa käytetään liuottimia, on pesuvedet johdettava jätevesiviemäriin öljynerottimen kautta.

- Tosin liuotinten käyttö lienee hyvin vähäistä muutenkin. Nehän syövät auton maalipinnan ja vahauksen, hän arvelee.

» Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.