Autoilijalla sydän kurkkuun: Mikä törmäsi sivupeiliin?

Viitasaarelainen Anne Koljonen ajeli kaikessa rauhassa Sinistä tietä töistä kotiinsa Huopanaan tiistaina klo 17:n maissa. Yhtäkkiä auton sivukylkeen tömähti metsäpientareelta säikäyttävällä vauhdilla jokin suurehko eläin. Sivupeilikin vääntyi tömähdyksen voimasta.

Törmääjä oli kuitenkin kadonnut, kun autoilija ehti ulos. Luonnonystävänä Koljonen halusi ehdottomasti selvittää, miten otukselle kävi. Hän pelkäsi, että loukkaantunut eläin jää kitumaan luontoon. Hän etsi eläintä yhdessä kokeneiden metsästäjien Raimo Kauppisen ja miehensä Arto Backin kanssa.

- Kyseessä oli meille tuntematon iso lintu. Se löytyi metsästä puolen tunnin päästä, parinsadan metrin etäisyydellä tiestä erittäin ärhäkkänä, kertoo Koljonen.

Kaulushaikarahan se oli

Haavilla pyydystetty lintu kuljetettiin jättikuitukassilla Viitasaaren keskustaan eläinlääkäri Esko Töysän vastaanotolle. Tapahtuma kiinnosti paikallisia lintuharrastajia Jyrki Koskelaa, Pekka Koskelaa ja Timo-Heikki Varista, jotka kiirehtivät katsomaan lintua. Se tunnistettiin kaulushaikaraksi.

Lintu saattoi olla Sinisen tien vierellä syömässä sammakoita ojasta. Epäonnekseen se pyrähti lentoon auton kohdalla.

Anne Koljosen Mirjamiksi ristimällä haikaralla ei havaittu muita näkyviä vammoja kuin verta nokan sisällä. Lintu jätettiin lepäilemään yöksi rauhassa isoon pahvilaatikkoon. Ilmeisesti veri oli merkki sisäisestä verenvuodosta, koska haikara menehtyi keskiviikkoaamuna.

Kaulushaikara on toinen Suomen kosteikoilla pesivä haikaralaji. Viitasaarella sen matalaa huhuilua, joka muistuttaa pulloon puhaltamista, on päästy kuuntelemaan silloin tällöin ainakin Keihärinkosken kylällä. Suomessa parien määrä voi olla jo yli 1 000 paria.

Kaulushaikaran pituus on 70-80 cm ja siipien kärkiväli 1-1,3 m.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .