Autokauppafiaskoon osallistunut poliitikko: Toivon, etten olisi koskaan osallistunut projektiin

Sunny Car Centerin hallituksessa Hämeenlinnaa edustanutta ex-kunnallispoliitikkoa uhkaa miljoonien lasku.

Hämeenlinnan autokauppafiasko Sunny Car Centerin hallituksessa istunut ex-kunnallispoliitikko Iisakki Kiemunki kertoo katuvansa syvästi, että erehtyi lähtemään projektiin mukaan.

Konkurssiin vuonna 2015 menneen autokauppakeskuksen julkisselvittäjä vaatii yhtiön puuhamieheltä ja omistajalta Markku Ritaluomalta ja Kiemungilta yhteisvastuullisesti noin kuuden miljoonan euron korvauksia. Yhteisvastuullisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että korvaukset peritään siltä, jolta ne voidaan periä.

Konkurssipesän suurinta vahingonkorvausvaadetta alettiin käsitellä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa torstaina.

Oikeusaputoimisto on todennut Ritaluoman varattomaksi, joten mustapekka uhkaa jäädä Kiemungin käteen, mikäli oikeus katsoo, että hän on osavastuussa kadonneista rahoista.

– Jos noista summista puhutaan, se tarkoittaisi velkasaneerausta tai ikuista ulosottoa, Kiemunki sanoo.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toiminut Kiemunki lähti kaupungin edustajaksi yhtiön hallitukseen, vaikka hänen mukaansa kaupungin johdossa suhtauduttiin Ritaluomaan ja hänen hankkeeseensa jo varsin kriittisesti.

– Perusidea ei ollut liike-elämän mielestä huono. Mukana oli isoja suomalaisia yhtiöitä, myös pörssiyhtiöitä.

Yhden Euroopan suurimmista autokauppakeskuksista piti tuoda alueelle toistatuhatta työpaikkaa. Hanke kuitenkin kaatui vastoinkäymisiin ja talousepäselvyyksiin. Hämeenlinnan ohi ajavia fiaskosta muistuttanut mainostolppa on sekin jo revitty alas.

Selvittäjän mukaan ylivelkaisesta yhtiöstä siirrettiin varoja tahallaan tai huolimattomuudesta yhtiön ja konkurssipesän ulottumattomiin. Julkisselvittäjä Jorma Tuomaalan mukaan myös Kiemungilla on lain mukaan vastuunsa, sillä hänen olisi pitänyt valvoa rahankäyttöä yhtiössä osakeyhtiölain mukaisesti.

– Oikeudessa kyse on siitä, onko yhtiön hallitus toiminut sillä huolellisuudella, kun osakeyhtiölaki sanoo. Mielestäni tässä ei ole toimittu ainakaan huolellisesti, Tuomaala sanoo.

"En keksi, miten olisin voinut estää"

Kiemunki vierittää vastuuta tapahtuneesta Ritaluomalle. Hän kertoo, että ei pystynyt estämään Ritaluomaa ja hänen kumppaneitaan.

– Konkurssipesä väittää, että minun olisi pitänyt pysäyttää Ritaluoma, joka käytti yhtiössä äänivaltaa ylivoimaisesti suurimpana omistajana, hän oli myös toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja lopulta kaksijäsenisessä hallituksessa. En keksi, miten olisin voinut sen tehdä.

Viestintäpäällikkönä Kanta-Hämeen keskussairaalassa toimiva Kiemunki ei aio palata kunnallispolitiikkaan. Hän kertoo, että autokauppahanke on jo nyt vienyt häneltä vuosia ja uhkaa tuhota ison osan hänen elämästään. Hänellä ei ole myönteisiä tunteita Ritaluomaa kohtaan.

Toisaalta hän ymmärtää Ritaluomaa. Hän ei usko, että Ritaluoma olisi junaillut rahoja itselleen.

– Hanke päätyi tähän tilanteeseen siksi, että Ritaluoma kumppaneineen lankesi taitavaan kansainväliseen huijaukseen. Yhtiön edustajat ja huijarit tapasivat kymmeniä kertoja. Ritaluomakin on menettänyt paljon.

Myös Ritaluoma kertoo rahojen joutuneen hukkaan sen takia, että hän ja yhtiö joutuivat kaikkiaan viiden kansainvälisen huijauksen uhriksi.

– Omaa tyhmyyttäni oli se, että otin henkilökohtaista vastuuta yhteisistä asioista ja yritin toteuttaa konsernilta ja kaupunginhallitukselta saamaani ohjeistusta liian pitkään, Kiemunki sanoo.

– Toivon sydämestäni, etten olisi koskaan osallistunut projektiin.

Miljoonia Sunny Car Centerin euroja katosi ulkomaille – Ritaluoma kertoo toimineensa oikein

Sunny Car Centerin julkisselvittäjä: Kuusi miljoonaa häviää, eikä kukaan kysele edes perään, en voi ymmärtää

Surullisenkuuluisan Sunny Car Centerin puuhamies oikeudessa: Yhtiölle ei edes aiheutunut vahinkoa

Uusimmat

Kotimaa

Kuljettaja osui koululaisiin suojatiellä – poliisi huomautti lasten kännykänkäytöstä

Uusia syytekohtia julki kadonneen ilomantsilaismiehen tappojutussa – taposta syytettyä epäillään pontikkatehtailusta

Vastaantulevien kaistalla Muuramessa kolaroinut rattijuoppo sai ehdollista vankeutta ja sakkoja

Kehitysvammaisten lasten oikeudet eivät toteudu Suomessa – videojoulukalenteri antaa äänen Eemelille ja 23 muulle lapselle, joita ei yleensä kuulla

Oikeus hylkäsi syytteen petoksesta: "Kelan tukihakemus saattaa olla vaikea täyttää varsinkin ikääntyneemmille"

Lumi ja Pyry innoittivat kutojia eläinpuiston kilpailussa – Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastolle saapuu Ähtäristä pehmeitä joulupaketteja

Apteekki ryöstettiin Karstulassa – tekijä kiinni etsintöjen jälkeen

Irtisanotun kunnanjohtajan mies kertoi perheen piinasta Kittilässä – "Meillä ei ollut normaalia perhe-elämää"

Kiista liikenneympyrän väistämissäännöistä kärjistyi Jyväskylässä – pyöräilijä raahautui paikalta paenneen henkilöauton mukana

Nahkasiipi, Osaton tai Tukipylväs olisi kelvannut Suomessa sukunimeksi vielä sata vuotta sitten – näin eri sukunimet sijoittuvat maassamme aikakausittain

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.