Autokauppias vältti kirjanpidon laiminlyönneillään yli sadantuhannen euron verot Äänekoskella

48-vuotias mies syyllistyi autokauppaa toiminimellä Äänekoskella harjoittaessaan törkeään kirjanpitorikokseen ja törkeään veropetokseen. Rikokset tapahtuivat 2014–2017.

Mies laiminlöi kirjanpitovelvollisuutensa muun muassa jättämällä merkitsemättä kirjanpitoon myyntituloja ja osamaksurahoitussopimuksia. Toimillaan hän vältti arvonlisäveroja kolmen eri verovuoden aikana yhteensä runsaat 100 000 euroa.

Mies myönsi tekonsa ja asia ratkaistiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa tunnustamisoikeudenkäynnissä. Mies tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja runsaat 4 200 euroa.

Ennen rikosasian vireille tuloa ja oikeuskäsittelyä mies oli maksanut verottajalle laiminlyömänsä verot viivästyskorkoineen. Syyttäjä vaati miehen määräämistä liiketoimintakieltoon, mutta oikeus ei pitänyt kieltoa perusteltuna, koska mies oli suorittanut saatavat, oikaissut kirjanpidon laiminlyönnit ja edesauttanut syyllisyytensä selvittämistä.

Tunnustamismenettelyn tavoitteena on tehostaa ja nopeuttaa tiettyjen rikosasioiden käsittelyä ja kustannuksia siten, että tunnustamalla epäilty voi saada kolmanneksen lievennyksen tuomioonsa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .