Autoliikenteeseen neuvottelutulos poikkeuksellisen pitkästä työehtosopimuksesta

Sopimus ei sisällä työajan pidennyksiä eikä niin sanottua kriisilauseketta.

Autoliikenteen alat ovat päässeet aamulla neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta. Autoliikenteen Työnantajaliiton (ALT) toimitusjohtajan Mari Vasaraisen mukaan järjestö ei ole aiemmin tehnyt yhtä pitkää sopimusta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) kanssa. Sopimus on kolmivuotinen ja sisältää lisäksi yhden optiovuoden. Kokonaisuudessaan nelivuotisen sopimuskauden viimeinen vuosi on Vasaraisen mukaan AKT:n irtisanottavissa.

AKT jäi aiemmin tänä vuonna tiukoin äänenpainoin pois kilpailukykysopimuksesta. Nyt saavutettu neuvottelutulos ei sisällä työajan pidennystä eikä niin sanottua kriisilauseketta. Ensi vuonna yleispalkankorotuksia ei tehdä, mutta seuraavina vuosina yleispalkankorotuksissa noudatetaan teollisuuden yleistä linjaa. Lisäksi sopimukseen kuuluu joka syksy erikseen tehtävä taulukkopalkkojen liukumakorotus. Sopimus koskee kuorma-autoalaa, linja-autoalaa, huoltokorjaamoja, terminaaleja ja matkahuoltoa. Sopimus kattaa yli puolet AKT:n jäsenistä.

Hallintojen vielä hyväksyttävä sopimus

Vasarainen kertoo, että neuvotteluja on käyty hiljaisuudessa runsas kuukausi.

– Me lähdettiin hakemaan sitten sellaista luovaa pakettia, Vasarainen sanoi STT:lle.

Sopu löytyi lopulta lähes vuorokauden viimeisen neuvottelurutistuksen jälkeen.

Autoalalla on useasti työehtosopimuksista käyty tiukkoja neuvotteluja, nyt sopu löytyi hyvissä ajoin ennen sopimuskauden päättymistä.

– Olemme pyrkineet viimeiset vuodet muuttamaan yhteistyötä ja neuvottelukulttuuri meillä. Tämä on oikeastaan jatkumoa sille, Vasarainen sanoi. 

Hänen mukaansa he hakivat alalle varmuutta pitkäksi aikaa tuovaa kokonaisuutta.

– Jossa kuitenkin on sellaisia työajan käyttöön liittyviä joustoelementtejä ihan hyvässä määrin, Vasarainen sanoi.

Tiedotteessa AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ja ALT:n Vasarainen sanovat sopimuksen turvaavan kotimaisten kuljetusalan yritysten toimintaa ja työpaikkoja kovenevassa kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa.

AKT:n ja ALT:n hallintojen on vielä hyväksyttävä sopimus. ALT:n hallinto päättää sopimuksen hyväksymisestä huomenna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.