Autoliikkeen poltto Keminmaalla toi viidelle vankeutta käräjiltä

Autoliikkeen pihalla olleita autoja ja kiinteistön tiloja sytytettiin palamaan syyskuussa 2015.

Kemi-Tornion käräjäoikeus on langettanut useita vankeustuomioita muun muassa autoliikkeen polttamisesta Keminmaalla. Autoliikkeen pihalla olleita autoja ja kiinteistön tiloja sytytettiin palamaan syyskuussa 2015. Oikeus katsoi yhteensä viiden hengen osallistuneen autojen ja kiinteistön polttamiseen.

Oikeus tuomitsi tekijänä muun muassa miehen, joka oli tyytymätön autoliikkeen tekemiin korjauksiin. Oikeuden mukaan mies taivutteli ainakin osan muusta ryhmästä tekoihin. Hän itse odotti autossa.

– Syytteessä tarkoitettu teko on suhteeton edellä oletettuun motiiviin nähden. Kehnokaan autonkorjaus ei yleensä johda korjaamon polttamiseen, oikeus toteaa ratkaisussaan.

Käräjäoikeus tuomitsi teon alulle panijaksi katsomansa Henrik Mikael Vahtolan, 29, tuhotyöstä ja muista rikoksista kuuden vuoden vankeuteen. Tuhotyön lisäksi käräjäoikeus langetti miehelle tuomiot myös törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä petoksesta, lievästä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä ja rekisterimerkintärikoksesta.

Petri Ilmari Saikkonen, 26, tuomittiin tuhotyöstä 2 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Jani Johannes Mäkivuoti, 29, tuomittiin tuhotyöstä 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi oikeus tuomitsi tuhotyöstä myös yhden naisen 10 kuukauden sekä toisen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Vankeutta myös huumehaarasta

Vahtola oli oikeuden mukaan myös pitänyt hallussaan, myynyt ja välittänyt myös ainakin vajaat kaksi kiloa amfetamiinia.

Oikeus tuomitsi amfetamiinihaarassa toisen miehen vuoden ja 2 kuukauden ehdolliseen vankeuteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen, lievästä ampuma-aserikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä huumausaineen käyttörikoksesta. Kolmannelle miehelle oikeus langetti vuoden ja 6 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen sekä lievästä ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjä: Autoliikkeen polttajat olivat velkaa toimeksiantajalle

Poliisi epäilee: Tyytymätön asiakas poltatti autoliikkeen Keminmaassa, aiheutti miljoonavahingot

Keminmaan autopaloja epäillään tahallisiksi – yrittäjä: asialla isompi joukko

Kymmeniä autoja vaurioitui kahdessa palossa Keminmaassa