Pyöräilijä! Näin väistät oikein risteyksessä

Autoilijan ja pyöräilijän väistämissäännöt tunnetaan heikosti. Ne ovat yksi pyöräilyturvallisuuden keskeinen ongelma, selviää Liikenneturvan tuoreesta tutkimuksesta.

Suoraan ajavan auton ja pyörätien jatkeelle ajavan pyöräilijän välisen väistämissäännön tuntee vain noin kolmannes tienkäyttäjistä. Sääntötuntemus on selvästi heikentynyt.

Muiden pyöräilijän ja autoilijan välisten väistämissääntöjen tuntemus on tutkimuksen mukaan parempi, vaikka tarvetta parantamiseen niidenkin osalta olisi.

Jopa 30 000 pyöräilijää loukkaantuu vuosittain

Liikenne- ja viestintäministeriössä on vireillä tieliikennelain uudistus, jonka yhtenä päämääränä on pyöräilyn liikennesääntöjen selkiyttäminen. Asiantuntijoiden mukaan lakiin ja säännöksiin kaivataan selvennystä etenkin tilanteessa, jossa tienylityspaikka näyttää suojatieltä ja joka monessa tapauksessa on myös pyörätien jatke.

Liikenteessä on viime vuosina kuollut keskimäärin 23 pyöräilijää vuodessa. Vakuutusyhtiöiden korvattavaksi tulee vuosittain noin tuhat pyöräilijän loukkaantumista. 

Liikenneturvan arvion mukaan jopa noin 30 000 pyöräilijää loukkaantuu vuosittain. Suurin osa loukkaantumista on pyöräilijöiden yksittäisiä kaatumisia tai suistumisia.

Katso tärkeimmät väistämissäännöt pääkuvan alla olevasta graafista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.