Autopaikoista riidellään taloyhtiöissä: Voiko peräkärryn seisottaminen viedä paikan alta?

Kiinteistöliitto kannustaa taloyhtiöitä puuttumaan autopaikkojen väärinkäytöksiin.

Autopaikoista kiistellään monissa taloyhtiöissä varsinkin, jos niitä ei riitä kaikille halukkaille. Kun autoaan ei saa kotioven eteen ja sille joutuu etsimään aina kotiin tullessaan parkkiruutua, saattaa hermo kiristyä. Jos tämän lisäksi talossa asuu joku, joka käyttää parkkipaikkaansa muuhun tarkoitukseen kuin auton parkkeeraamiseen, on kiista valmis.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät voivat joutua todella pohtimaan autopaikkojen jakoperusteita taloissa, joissa autopaikkoja on liian vähän. Mutkikasta on, ettei autopaikoista ole suoranaisia säännöksiä laissa, vaan päätöksissä käytetään apuna muun muassa osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteesta johdettuja tulkintoja.

Kiinteistöliitto onkin julkaissut Autopaikat taloyhtiössä -teoksen, johon on koottu vastaukset yleisimpiin autopaikkojen jakamiseen ja käyttöön liittyviin kysymyksiin. Kirjan ovat kirjoittaneet lakimiehet Marina Furuhjelm ja Mia Pujals.

Autopaikkoja täytyy kierrättää

Taloyhtiöissä on monenlaisia autopaikkoja pihapaikoista autotalli- tai autohallipaikkoihin. Taloyhtiö saattaa omistaa kaikki autopaikat tai ne kuuluvat osakkaille. Varsinkin taloyhtiön omistamat autopaikat ja se, kuka niitä saa käyttää, herättävät keskustelua.

– Autopaikka on keskeinen asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Kaikkihan haluavat pysäköidä autonsa helposti ja turvallisesti. Jos asukkaalla ei ole autopaikkaa, hän joutuu joka päivä miettimään autonsa pysäköintiä. Autopaikoista syntyy tämän takia helposti erimielisyyksiä taloyhtiöissä, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals tiedotteessa.

Kiinteistöliiton mukaan joissakin taloyhtiöissä yhtiön omistamia autopaikkoja vuokrataan osakkaille, mutta ei vuokralaisille. Jos autopaikkoja on liian vähän, ne saatetaan antaa tietyille osakkaille, jotka saavat pitää paikkansa ikuisesti. Kumpikaan tapa ei ole oikea.

– Osakkaiden yhdenvertaisuus edellyttää, että kaikilla on mahdollisuus paikan saamiseen. Tästä syystä autopaikkoja täytyy kohtuullisella aikavälillä kierrättää, Pujals opastaa.

Autopaikat taloyhtiössä -oppaan mukaan paikkojen jakoperiaatteet kannattaa käsitellä ja vahvistaa yhtiökokouksessa. Jakoperiaatteista kannattaa tiedottaa myös osakkaille ja asukkaille, jotta periaatteet eivät tule yllätyksenä.

Autopaikka, -talli tai -halli ei ole varasto

Riitaa syntyy myös, jos autopaikkaa käytetään varastona, tai siinä seisotetaan peräkärryä. Tuntuu epäreilulta, jos autopaikan saanut käyttää sitä muuhun kuin auton parkkeeraamiseen, kun itsellä ei ole paikkaa ollenkaan.

Autopaikat taloyhtiössä -kirjassa on linjattu, että autopaikalla saa pitää auton lisäksi esimerkiksi moottoripyörää tai mopoautoa, mutta ei välttämättä peräkärryä tai asuntovaunua.

Taloyhtiön tulisi puuttua väärinkäytöksiin.

– Autopaikan vuokrasopimus voidaan irtisanoa sopimusrikkomuksen perusteella. Sopimusrikkomus on esimerkiksi se, että osakas käyttää paikkaa vastoin sopimusta vaikkapa varastointiin.

Myös osakkaiden omistamia autopaikkoja tulee käyttää niille varattuun käyttötarkoitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.