Auttamispalvelu netissä: "Loppuunpalaminen oli parasta, mitä minulle oli sattunut"

Suurella Sydämellä -verkkopalvelun on kehittänyt tamperelainen Ilkka Kalmalehto. Sivuston toiminta alkoi vuonna 2006 Tampereelta ja laajeni Jyväskylään parisen vuotta sitten.

– Kun me haetaan matkoja verkosta, miksi sieltä ei voisi yhtä lailla myös hakea auttamisen tapoja, Kalmalehto valottaa ideaa.

Kalmalehto on tehnyt aiemmin työuraa esimerkiksi kodinkoneiden myynnissä. Totaalinen suunnanmuutos ja uudelle alalle siirtyminen liittyy hänen mukaansa vuoden 2000 jälkeen tapahtuneeseen loppuunpalamiseen, jonka myötä elämänarvot menivät uusiksi.

– Se oli parasta, mitä minulle oli ikinä sattunut, vaikka silloin se ei siltä tuntunut. Aloin ajatella asioita eri tavalla. Kun itse saa apua, sitä haluaa mielellään jakaa toisillekin, Kalmalehto kuvaa.

 

Keskeistä Suurella Sydämellä -palvelussa ovat anna apua – ja pyydä apua -osiot. Anna apua -osiossa vapaaehtoiseksi tietyllä paikkakunnalla haluava voi heti nähdä, mitä konkreettisia mahdollisuuksia juuri nyt kyseisellä paikkakunnalla on tarjolla.

– Kuka tahansa voi selailla tarjolla olevia vapaaehtoistehtäviä, löytää kiinnostavan ja ilmoittautua tehtävään. Tehtävään ei suoraan lähetetä ketään, vaan ihmisten kanssa jutellaan ensin auttamisesta ja siitä mitä tehtävä sisältää, kertoo Kalmalehto.

Pyydä apua -osiossa puolestaan voi ilmoittaa tarvitsevansa vapaaehtoisten apua.

Jyväskylässä käytössä on toistaiseksi vain anna apua -osio, joka ei sekään vielä ole aivan valmis. Sivustoa päivitetään parhaillaan ja se uudistuu myöhemmin keväällä. Tarkoitus on saada käyttöön lomake, josta ihminen voi valita haluamansa vapaaehtoistehtävän ja ilmoittautua siihen. Sähköinen lomake lähettää jatkossa tiedon suoraan sille organisaatiolle, joka kyseisestä vapaaehtoistyöstä vastaa.

 

Mukana palvelussa on muun muassa paljon seurakuntia. Jyväskylässä tarjolla on nyt lähinnä seurakunnan vapaaehtoistehtäviä. Seurakunnat myös rahoittavat sivustojen toiminnan.

Lisäksi mukana ovat muun muassa SPR sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL. Palveluun kelpaavat kaikki hyvää tekevät järjestöt ja lisää toimijoita kaivataan mukaan.

– Joka paikkakunnalle olisi tervetullut vielä sisällön monipuolisuus. Esimerkiksi Helsingissä on palvelu, jossa voi auttaa vähävaraisten lemmikkejä antamalla niille ruokaa. Kissanruokaa tuli kassikaupalla. Rakkauden tekoja on monenlaisia, muistuttaa Kalmalehto.

Hän tietää, että vapaaehtoistyötä tehdään monista eri syistä.

– Joillekin se on sitä, että on vaan aikaa. Toiset haluavat pelastaa maailman, kolmannelle se voi olla sitä, ettei ole kavereita ja halutaan jotain johon kuulua. Neljännelle se on sitä, että on työttömänä, on tullut 57 torjuttua työhakemusta takaisin ja alkaa olla itsetunto kolhuilla. Viidennelle se voi olla sitä, että hän on toiminut insinöörinä, mutta on ajatellut vaihtavansa lähihoitajaksi ja haluaisi tutustua muiden auttamiseen ensin vapaaehtoisen auttamisen kautta. Kaikki esimerkit ovat todellisia, hän kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .