Avi teki yllätystarkastuksen Kyllöön – tarkastus ei aiheuttanut välittömiä lisätoimenpiteitä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on tehnyt yllätystarkastuksen Kyllön terveyskeskussairaalaan Jyväskylässä. Tarkastelun alla ovat sairaanhoidon opiskelijoiden työnjärjestelyt ja työn sisältö. Valviran ohjeistuksen mukaan opiskelija ei saisi työskennellä itsenäisesti sairaanhoitajana.

Asian käsittely on vielä kesken, joten avi ei anna tarkempia tietoja tapauksesta. Tarkastukset tehtiin 18.–19. kesäkuuta.

Osastotoiminnan palvelupäällikkö Anne Kirmasen mukaan tarkastus ei aiheuttanut välittömiä lisätoimenpiteitä.

– En pysty tässä vaiheessa tarkemmin yksilöimään sitä, miksi tarkastus on tehty, sillä perusteet tarkastukselle olivat hyvin suurpiirteisiä, Kirmanen sanoo.

Sairaanhoitajaopiskelijoita on ollut Kyllössä vuosiloman sijaisina aina, mutta heillä täytyy Kirmasen mukaan olla tietty opintopistemäärä ja riittävä lääkehoidon osaaminen, jotta he voivat työskennellä terveyskeskussairaalassa sairaanhoitajan sijaisena.

Myös avin ylitarkastaja Aulikki Hautsalon mukaan Kyllön terveyskeskussairaalan työnantajan toimissa oli huomattavissa keinoja, joilla potilasturvallisuus on pyritty varmistamaan.

Opiskelijat tekevät Hautsalon mukaan sairaanhoitajan sijaisuuksia kaikkialla Suomessa, mutta tarkkoja määriä ei tiedetä. Opiskelijoiden käyttö työvoimana on hänen mukaansa välttämätöntä, sillä tutkinnon suorittaneita sairaanhoitajia ei ole tarpeeksi. Hän arvioi, että Kyllössä toiminta ei välttämättä pyörisi ilman opiskelijoita.

– Työjärjestelyt ja työn sisältö todennäköisesti vaihtelevat paikoittain. Olisi selvittämisen arvoinen asia, millä valtuuksilla eri paikoissa työskennellään, Hautsalo kertoo.

Palvelupäällikkö Kirmasen mukaan on hyvä asia, että sijaisia saadaan rekrytoitua töihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .