Avi valvoo tarkasti marjatilojen toimintaa

Aluehallintovirasto valvoo marjatilojen työoloja tarkasti koko kesän. Aihetta tähän on edelleen, vaikka työsuojelu- ja palkkausrikkeet ovat Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun tarkastajan Vesa Härmälän mukaan vähentyneet reilusti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Alalla on edelleen villejä käytäntöjä työn luonteesta johtuen. Eniten epäselvyyksiä on työaikakirjanpidossa ja palkkauksessa.

– Monta kertaa työaikakirjanpitoa ei joko ole tai se on puutteellista, sitten työntekijä ei tiedä miltä ajalta hän on oikeutettu palkkaa saamaan, Härmälä sanoo.

Toinen ongelma on se, että urakkapalkasta saa liian pientä korvausta, sillä satotilanteesta johtuen poimintatatulos voi jäädä pieneksi.

– Urakkapalkan pitäisi olla noin 20 prosenttia enemmän kuin tuntipalkka, että sillä pääsee samoihin ansioihin kuin tuntipalkalla, Härmälä sanoo.

Marjatilalla töissä olevat, muita kuin luonnonmarjoja poimivat katsotaan Härmälän mukaan työsuhteisiksi työntekijöiksi, joita koskee maaseutuelinkeinojen työehtosopimus. Työnantajan on myös pidettävä työvuoroluetteloa ja työntekijäkohtaista työaikakirjanpitoa riippumatta siitä onko työ tuntityötä vai urakkaluonteista.

Marjapelloilla pitää olla asianmukaiset työskentelyolosuhteet. Työntekijöiden saatavilla tulee olla raikasta juomavettä. Työntekijää tulee ohjata oikeisiin työasentoihin ja -vaatetukseen. Työterveyshuolto pitää järjestää kaikilla työpaikoilla.

– Kun työterveyshuollon edustaja on käynyt paikan päällä, ovat työskentelyolosuhteetkin yleensä kunnossa. Valitettavasti edelleen löytyy välillä marjatiloja, joilla ei ole järjestetty työterveyshuoltoa kausityöntekijöille ollenkaan, Härmälä tietää.

Kaikkia Suomessa työskenteleviä koskevat samat työehdot. Ulkomaalaisia työntekijöitä palkattaessa työnantajan pitää muistaa varmistaa työntekijän työnteko-oikeus ja säilyttää tiedot työntekijöistä vähintään neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen.

– Yleensä ulkomaalaisten työnteko-oikeus on kunnossa, koska viisumilla saa tehdä kolme kuukautta marjanpoimintatöitä. Mutta se koskee pelkkää marjan istutus- ja poimintatyötä, muita töitä ei saa viisumilla teettää. Viljelijä ei voi esimerkiksi huonolla säällä laittaa työntekijää korjaamaan rakennuksia tai latoja, Härmälä muistuttaa.

Uusimmat

Kotimaa

Vuorilammen veden pinta jälleen matalalla – katso kuvista, onko tilanne poikkeuksellisen vai ei

Kiikarimies sai sakkoja katseltuaan naapurin ikkunasta sisään yli vuoden – väitti katselleensa oravia ja siilejä

Venla 23, halusi tehdä jotakin yksinäisyydelle – katso videolta tanssiteos, jonka nuori nainen esitti ideoimassaan tapahtumassa Jyväskylässä

Katso kuvat uhkaavasta tulipalosta keuruulaisella hevostilalla – ihmiset ja eläimet selvisivät säikähdyksellä

Massiivinen poliisioperaatio Pihtiputaalla, helikopteri ja armeijan ajoneuvo paikalle – tilanne raukesi itsestään ja koko tapahtuma saattoi perustua väärinkäsitykseen

Jyväskylää ajetaan Suomen pääkaupungiksi – yllättävän kansalaisaloitteen takana vantaalainen ja siilinjärveläinen

Vedet virtaavat taas lupaavasti – pohjavesipinnat ovat yhä keskimääräistä alempana, mutta kaivot alkavat täyttyä

Rokotevastaisuus lisääntyy Euroopassa – tuhansia sairastui tuhkarokkoon viime vuonna

Saimaannorpan kuutteja löytyi alkukevään laskennassa 63 – määrä voi vielä kasvaa

Poliisi: Greenpeacen suomalaisaktivistit eivät syyllistyneet rikoksiin Slovakiassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.