Avomaan mansikoiden pääsatokauden alku venymässä heinäkuulle

Lämpenevä sää vauhdittamassa puutarhamyyntiä alkuun ainakin etelässä.

Kevätkylvöt näyttävät vihdoin pääsevän vauhtiin eteläisessä ja keskisessä Suomessa, kun sää on lämpenemässä. Viljelijät pyrkivät tekemään töitä tulevina päivinä jopa vuorokauden ympäri, kerrotaan ProAgria Keskusten Liitosta.

Kasvihuoneista on kerätty jo ensimmäiset varhaisperunat ja -mansikat, mutta suurempaa satoa avomaan viljelmiltä voidaan joutua odottamaan vielä pitkälle kesään, kertoo johtava asiantuntija Terhi Taulavuori.

Taulavuoren mukaan avomaan mansikoiden kehitys on vielä aivan alkuvaiheessa, ja mansikan pääsatokauden alku näyttää venyvän heinäkuulle.

– Etelä-Suomessakin harsonalaisissa kasvustoissa on siinä ja siinä, onko vielä edes (mansikan) kukkavanoja tullut näkyviin, kertoo Taulavuori.

Varhaisperunaviljelmillä on tehty ylimääräisiä töitä, koska kasvustoja on pitänyt suojata sadetuksilla kylminä öinä.

– Perinteisesti varhaisperunakausi on suuremmissa määrin alkanut juhannukselta, ja nyt tulevien viikkojen säät vaikuttavat hyvinkin siihen, kiritäänkö tätä takamatkaa kiinni vai miten käy, sanoo Taulavuori.

Ylioppilaiden lakkiaispäiväksi kesäkuun alussa saadaan saaristosta kauppoihin jonkin verran varhaisperunaa, kertoo aluepäällikkö Terhi Löfstedt MTK-Varsinais-Suomesta. Määriin vaikuttavat nostoajankohdan sääolosuhteet.

Kukkasesonkikin pian?

Puutarhoilla kevään vilkkaimman kukkasesongin alku on lykkääntynyt viikoilla, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Ainakin eteläisessä osassa maata kukkien menekki näyttäisi vauhdittuvan helatorstaita kohti eli tulevan puolentoista viikon aikana, jos ennusteet lämpimästä säästä vain toteutuvat.

– Kuluttajan kannalta on hyvä, että kasvit ovat varmaankin valmiimpia kuin ikinä aikaisemmin, siis kookkaampia ja pidemmälle kehittyneitä, sanoo Jalkanen.

Eteläisen Suomen jälkeen kukkasesonki käynnistyy asteittain eri puolilla maata touko- ja kesäkuun aikana.

Kylvöaikaa ei jää liiaksi

Koleahko sää ja kylmät yöt ovat lykänneet myös kevätkylvöjen aloittamista maan eteläisintä osaa myöten. Kosteimmilla kasvupaikoilla on vielä ollut routaakin. Lähiviikkoina kylvöissä on edessä kova rutistus.

– Tilakoot ovat kasvaneet merkittävästi ja kylvettävää alaa on paljon. Jos parasta mahdollista kylvöaikaa on vain muutama päivä, kaikille viljelylohkoille ei ehdi tekemään kylvöjä juuri silloin, ProAgria Keskusten Liiton Taulavuori kertoo.

Taulavuoren mukaan olisi parempi, jos kylvöaika jakautuisi pidemmälle jaksolle.

– Mitä myöhäisemmäksi kylvöjen aloitus siirtyy, sitä kiireisemmäksi kylvöt menevät, hän sanoo.

Kylvöt on monesti yritetty saada päätökseen toukokuun loppuun mennessä, ja kiivain sadonkorjuu on usein edessä elokuun loppupuolella.

Puutarhojen kukkasesonki ajoittuu tälle ja ensi kuulle

Jos sää lämpenee ennustetusti ja kylmät yöt jäävät taakse, kukkasesonki on huipussaan eteläisen Suomen puutarhoilla lähimmän parin viikon aikana, arvioidaan Kauppapuutarhaliitosta.

Säästä riippuen kukkasesonki alkanee näkyä maan keskisen osan puutarhoilla touko–kesäkuussa, Oulun korkeudella kesäkuun alkupuolella tai kesäkuun puoliväliin mennessä sekä Lapissa Rovaniemellä juhannuksen tienoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lykkääntyneet kevätkylvöt pääsemässä vauhtiin – viljelijät pyrkivät työskentelemään jopa kellon ympäri