Axl Smithin uhrien ei tarvitse tulla hovioikeuden kuultaviksi

Juontaja tuomittiin helmikuussa vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksikumppaniensa salakuvaamisesta.

Salakatseluista tuomitun Axl Smithin uhrien ei tarvitse tulla uudelleen oikeuden kuultaviksi, kertoo kahdeksan uhrin edustaja, lakimies Markus Talvio.

Juttu käsitellään hovioikeudessa vain kirjallisena ja ainoastaan Smithin rangaistuksen pituuden osalta.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei uhrien tarvitse tulla oikeuteen toistamiseen eikä myöskään odottaa hovioikeuden tuomiota saadakseen vahingonkorvauksensa.

Uhrit ovatkin jo hakeneet vahingonkorvauksiaan ulosotossa. Talvion tiedossa ei ole, että niitä olisi onnistuttu vielä saamaan. Smith tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan uhreilleen yhteensä 150 000 euroa erilaisia korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Juontaja Smith sai helmikuussa vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja tallenteiden esittelystä kavereille.

 

"Nimien julkitulo aiheuttanut ahdistusta"

 

Talvion mukaan se, että uhrien ei tarvitse enää palata oikeuteen, on helpotus ainakin niille kahdeksalle naiselle, joita hän on avustanut.

Jutun jälkipyykki kuitenkin jatkuu joidenkin uhrien osalta.

Käräjätuomiosta lähetettiin medialle versio, jossa näkyi kuuden uhrin nimet. Talvio kertoo, että poliisin esitutkinta asiassa on edennyt nopeasti, ja se valmistuu hänen arvionsa mukaan kesäkuun lopussa.

Hän teki käräjäoikeuden virheestä tutkintapyynnön tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena.

Talvion mukaan uhrit ovat kokeneet nimien julkitulon ahdistavana. Tuomiossa olleiden nimien takia uhrien henkilöllisyys tuli esimerkiksi monen toimittajan tietoon. Uhreille on paljastumisen takia tullut esimerkiksi Facebookissa kaveripyyntöjä tuntemattomilta ihmisiltä, Talvio kertoo.

– Se (nimien paljastuminen) on tietenkin aiheuttanut paljon mielipahaa, jopa niin, että joku on joutunut käymään lääkärissä asian takia, Talvio kertoo.

Edustajan tiedossa ei kuitenkaan ole, että missään yhteydenotoista olisi ollut kunnianloukkaukseen viittaavaa.

– Se on ollut ennemminkin ihmisten uteliaisuutta ja ajattelemattomuutta.

Uhrit ovat esittäneet rangaistusvaatimuksensa tuomiossa julki tulleista nimistä. Talvio ei halua tarkentaa, kuinka suuria korvauksia he vaativat käräjäoikeudelta.