Berner: Ministerivaliokunnan päätökset rautatiekilpailun avaamisesta pitävät

Liikenne- ja viestintäministeri sanoo toivovansa, että yhteistä keskustelua rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta päästään jatkamaan.

Henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamisen toteutukseen on vaihtoehtoisia tapoja, mutta talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksistä on pidettävä kiinni, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) linjaa.

– On sovittu, että kilpailu avataan Etelä-Suomen taajamaliikenteestä ja kilpailu avataan siten, että perustetaan kolme uutta yhtiötä, joiden toiminnot eriytetään VR:stä. Miten ne eriytetään ja millä tavalla se tehdään, siitä tehdään päätöksiä yhteistyössä kuudessa työryhmässä, Berner sanoo.

Keskustan kokoukseen Espoossa tiistaina osallistunut Berner pahoitteli veturinkuljettajien työnseisauksen aiheuttamaa haittaa ihmisten arkeen. Hän sanoi kuitenkin toivovansa, että yhteistä keskustelua rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta päästään jatkamaan.

Bernerin mukaan kaikki osapuolet ovat nimenneet edustajansa työryhmiin, jotka jatkavat uudistuksen valmistelua. Hän sanoo, että keskustelu asiasta on ollut rakentavaa.

Maanantaina VR:n hallintoneuvosto vaati kannanotossaan tarkennuksia yhtiön jakamissuunnitelmiin. Hallintoneuvoston mukaan olisi arvioitava tarkkaan, missä määrin rautateiden henkilöliikenteen avaamista kilpailulle voidaan toteuttaa ilman ehdotettuja rakenteellisia uudistuksia, joissa VR:stä eriytettäisiin kolme valtion omistamaa yhtiötä, jotka hoitaisivat kalusto-, kunnossapito- ja kiinteistöasioita.

Berner korostaa, että yhtiöiden eriyttämisestä pidetään kiinni ministerivaliokunnan päätöksen mukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pääkirjoitus: Raideliikenteen avaaminen kilpailulle on perusteltua yhteiskunnan kannalta

Bussiliikenteessä vältytty kaaokselta – ruuhkahuippu osuu iltapäivälle