Berner kiisti neuvotelleensa Deloitten kanssa sovintosopimuksesta

"Toimitusjohtajat neuvottelivat, yhtiöiden hallitukset tekivät päätökset."

Oppositio hiillosti ja keskusta puolusti raivokkaasti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.), kun eduskunta keskiviikkona käsitteli tarkastusvaliokunnan mietintöä ministerin toiminnasta Finavian johdannaissopimussotkussa.

Bernerin kimpussa oli erityisesti SDP. Puolue päätyi myös esittämään vastalausetta ministeriä kohtaan, koska ei vakuuttunut hänen selvityksestään. Vasemmistoliitto yhtyi heti vastalauseeseen, vihreät päättää kantansa torstaina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tivasi Berneriltä, mikä ministerin rooli oli tilintarkastusyhtiö Deloitten sovintosopimuksen tekemisessä. Rinteen mukaan valiokunnan mietinnöstä ilmenee selvästi, että Berner olisi Finavian hallituksen tietämättä neuvotellut sopimuksesta Deloitten kanssa. Sen seurauksena kanteet Deloittea vastaan peruttiin.

– Kysyn ministeri Berneriltä nyt, kuka on neuvotellut tuon sovintosopimuksen Deloitten kanssa, ja kenen ohjeiden mukaan se on neuvoteltu? Onko se neuvoteltu Finavian hallituksen ohjeistuksen mukaan Finavian toimihenkilöiden toimesta, vai ovatko sen neuvotelleet liikenneministeriön virkamiehet ministeri Bernerin ohjeistuksen mukaan?

Berner sanoi, että hänen ministeriönsä vain saattoi osapuolet yhteen.

– Deloitten sopimuksesta neuvottelivat yhtiön toimitusjohtajat, ja siitä tekivät päätökset molempien yhtiöiden hallitukset. Liikenne- ja viestintäministeriön rooli tässä kohdassa on ollut saattaa osapuolet yhteen, samaan pöytään, ministeri vastasi.

Opposition mielestä olisi ollut yleisen edun mukaista, että vastuut johdannaistappioista olisi selvitetty oikeusteitse. Tätä mieltä oli myös tarkastusvaliokunta.

"Opiksi on otettava"

Berner kiisti edelleen tiukasti puuttuneensa yhtiön vastuulle kuuluvaan päätöksentekoon. Hän sanoi vain edellyttäneensä, että yhtiö selvittää asiat ja sen jälkeen tekee vastuulliset päätökset.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) liittyi Bernerin puolustajiin ja sanoi tämän nauttivan edelleen hänen sataprosenttista luottamustaan. Pääministerin mielestä Berner toimi vastuullisesti, kun puuttui tilanteeseen, jossa yhtiön hallitus oli selvästi epävarma omasta päätöksestään.

Sipilän mukaan jokaisen valtionyhtiön hallituksen on arvioitava säännöllisesti riskinsä. Tästä on hänen mukaansa selkeä ohjeistus. Nyt Sipilä on määrännyt omistajaohjausosaston selvittämään, että tätä ohjeistusta myös noudatetaan.

Kokoomuksen Outi Mäkelän mielestä ministerien toiminnans ja valtionyhtiöiden toiminnan pitää kestää päivänvaloa.

– Tästä prosessista on otettava opiksi ja muodostettava yhteinen käsitys siitä, mikä on omistajaohjauksen toimintaperiaatteiden mukaan hyväksyttävää, että ohjeistuksia noudatetaan, ne on jalkautettu ja että kaikilla toimijoilla on yhteinen käsitys siitä, miten toimitaan. Pidän myös järkevänä, että julkisuuslain noudattamista valtionyhtiöissä harkitaan.

Fakta: Finavia-vyyhden keskiössä 34 miljoonan johdannaistappiot

  • Vuosina 2009–2011 Finavialle syntyi 34 miljoonan euron johdannaistappiot. Suurin osa niistä tuli vuonna 2011.
  • Finavian hallitus päätti olla nostamatta kanteita yhtiön entistä johtoa vastaan ja perui jo nostetut kanteet tilintarkastusyhtiötä ja vastuullista tilintarkastajaa vastaan vuoden 2015 lopulla, vaikka kanneoikeus vuodelta 2010 oli vanhenemassa.
  • Ennen päätöstä liikenneministeriö oli selvittänyt omatoimisesti tilintarkastusyhtiö Deloitten halukkuutta sopuun kertomatta siitä Finavian hallitukselle. Neuvottelut käytiin muutamassa päivässä.
  • Valtiontalouden tarkastusviraston ja eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan on kyseenalaista, oliko omistajalla oikeutta käydä tällaisia neuvotteluita hallituksen ohi.
  • Finavian hallituksesta eronneen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen mukaan liikenneministeri Anne Berner käskytti yhtiön hallitusta, mutta Berner on kiistänyt asian.
  • Vuoden 2011 osalta Finavia on päättänyt nostaa vahingonkorvauskanteen yhtiön ex-toimitusjohtajaa Samuli Haapasaloa vastaan. Osapuolet ovat sopineet, että kiista ratkaistaan välimiesmenettelyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.