Björn Wahlroos: "Minulla on paha mieli Suomen puolesta"

Björn Wahlroos, 62, aiheutti taannoin jonkinlaisen myrskyn siirtäessään kirjansa Ruotsiin. Vaihtoehto oli Ranska, jossa Wahlroos myös paljon asuu.

Moni on jo epäillyt, että mies on täysin kääntänyt selkänsä Suomelle, kun Salossa sijaitseva komea Joensuun kartanokin on siirtynyt Thomas-pojan nimiin.

Kiistelty, mutta myös hyvin kuunneltu kauppatieteiden tohtori antoi haastattelun Keskisuomalaiselle, Savon Sanomille, Etelä-Suomen Sanomille ja Karjalaiselle keskiviikkona illan suussa.

– Annan tämän haastattelun, koska minulla on paha mieli Suomen puolesta, Wahlroos sanoo.

Häntä opastetaan silloin tällöin, ettei se Suomen tilannetta paranna, jos sinä niin neuvojasi jaat. Moni sanoo myös, mikä tuollainen miljonääri on suomalaisia opastamaan.

– Ehkä minä olen hiukan naiivi, kun vielä uskon, että ehkä se kuitenkin jotain vaikuttaa. Voihan olla, että joskus senkin uskoni menetän, Wahlroos pohtii tyylikkäässä työhuoneessaan Helsingin Pohjois-Esplanadin varrella.

Impivaaralaisuus huolettaa

Entinen professori on ollut näkyvästi mukana Suomen elinkeinoelämässä 80-luvun puolestavälistä saakka.

– Minua ottaa aidosti sydämestä, että vahtivuorollani tämän maan tulevaisuuden toiveisiin on tullut valtava kolhu. Se tuntuu erittäin pahalta.

Hän on huolissaan eräänlaisesta impivaaralaisuuden kasvusta Suomessa. Käperrytään sisäänpäin, kun pitäisi avata ovia ja mennä maailmalle.

Wahlroos nostaa Suomi-analyysissään esiin Nokian. Hän arvelee, että yhtiön menestyksen vuosina olimme liian itseriittoisia. Että pidimme itseämme kansainvälisempinä kuin mitä todellisuudessa olemme.

– Nokian takapakin myötä tilanne on kääntynyt päälaelleen. On unohdettu, että olemme pystyneet aiemminkin rakentamaan tähän maahan kansainvälisyyttä. Olemme pystyneet viemään tuotteitamme kaukomaille 50-luvulta lähtien.

– Meidän suurimmilla kansainvälisillä yrityksillä menee todella hyvin, mutta ne eivät enää ole Suomesta riippuvaisia.

Ongelma on Wahlroosin mielestä siinä, miten pienemmät yritykset saadaan maailmalle ja pysymään mukana globalisaation vauhdissa, vaikka Nokian antamaa tukijalkaa ei enää ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Wahlroos uudelle hallitukselle: Valta on teillä, ei ay-liikkeellä