Bongareiden talvikausi alkoi rytinällä – kaksi todella kovaa havaintoa heti aamusta

Lintubongareiden talvikausi alkoi tiistaina rytinällä Keski-Suomessa, kun ennen puoltapäivää oli tehty jo kaksi harvinaista haikarahavaintoa.

Heti aamusta Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys pääsi liittämään talvilajien joukkoon uuden tulokkaan, kun Pihtiputaan Kortteisen peltoaukealla havaittiin kattohaikara.

– Se on ollut siellä jo kuukauden päivät. Jännityksellä odotettiin, jaksaako se talvikauteen asti, kun välillä oli jo reilusti lunta ja pakkasta. Mutta nyt on ollut taas lämpimämpää, eli sikäli tämä oli odotettu havainto, yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle kertoo.

Helteen mukaan haikara on löytänyt syötävää sulana olleiden karjatilojen pihoilta niinä päivinä, kun pellot ovat olleet jo lumivaipan peitossa. Tiistain havainto oli sen verran odotettu, että Kortteisen kattohaikara keräsi tiistaiaamupäivän aikana muutamia kymmeniä bongareita Etelä-Suomea myöten.

– Kaikki halukkaat ovat sen nyt päässeet näkemään. Siellä se ruokaili keskellä peltoaukeaa, Helle sanoo.

Havainto on valtakunnallisestikin harvinainen, sillä kattohaikara on tavattu Suomessa talvikaudella vain kahdesti aiemmin, edellisen kerran Ahvenanmaalla vuonna 2001. Lisäyksen jälkeen Keski-Suomessa on havaittu kalenteritalvien eli joulu–helmikuun aikana 159 lintulajia. Edelliset uudet talvilajit olivat viime talven valkoposkihanhi ja selkälokki.

Kattohaikaraa tavataan Keski-Suomessakin vuosittain muutama yksilö, yleensä kierteleviä nuoria lintuja huhti–toukokuussa.

Heti perään toinen haikarahavainto

Heikki Helle oli ehtinyt tiistaina vasta kuulla Kortteisen haikarahavainnosta, kun heti perään mätkähti toinen. Kortteisen kattohaikarabongarit nimittäin huomasivat kotimatkallaan Putaanvirralla jalohaikaran.

– Tällaista se on, jos on ollut lämmin syksy, eikä linnuilla ole kiire muuttaa mihinkään. Uusien talvilajien havaitseminen on enemmän sääntö kuin poikkeus, kun lämpimät talvet yleistyvät, Helle kertoo.

Kyseessä oli vasta toinen jalohaikaran talvihavainto Keski-Suomessa. Edellinen havaittiin Jämsän Lokalahdella joulukuussa 2005. Keski-Suomessa jalohaikara tavataan 1–2 kertaa vuodessa, ja havaintomäärät ovat runsastumaan päin.

Talvilajien bongaaminen eli bongarikielellä "talvipinnojen" keräily on Heikki Helteen mukaan kasvattanut suosiotaan.

– Siitä on tullut talvisen linturetkeilyn piriste, kun muuten luonnossa on paljon vähemmän lajeja, hän kertoo.

Talvipinnojen keräily on erityisen suosittua Keski-Suomessa, jossa aktiivisia talvilistaajia on parikymmentä. Keski-Suomessa eniten talvihavaintoja tehneillä on listallaan noin 150 lajia. Valtakunnan ahkerimmilla talvipinnaajilla lajeja on jopa 230.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .