Brigita Ojamäki muutti Virosta Keuruulle kuusi vuotta sitten – nyt ylioppilasjuhlat vietetään Valgan-mummolassa

Pian on kulunut kuusi vuotta siitä, kun Brigita Ojamägi muutti Etelä-Viron Valgasta Keuruulle ja aloitti yläkoulun sanaakaan suomea osaamatta. Nyt hankittuina ovat valkolakki ja juhlamekko ja unelmissa siintävät jatko-opinnot Suomessa.

– En tiedä, mikä minusta isona tulee, ja välillä olen fifty-fifty, muutanko Viroon vai jäänkö Suomeen. Tällä hetkellä toivon, että pääsen opiskelemaan restonomiksi ja voin hyödyntää kielitaitoani matkailualalla. Jos en saa opiskelupaikkaa, jatkan varmaan töissä.

Ylioppilaskirjoituksissa Ojamägi ei voinut kirjoittaa äidinkieltään viroa, koska sitä ei ollut Keuruun lukiossa mahdollista opiskellakaan. Suomen hän selvitti toisena kielenä. Lisäksi hän kirjoitti pitkän englannin ja lyhyen venäjän ja opiskeli saksaa ja ruotsia.

– Olen kova puhumaan kieliä, mutta kieliopit eivät aina mene kohdalleen, Ojamägi nauraa.

– Ehkä en olisi edes selvinnyt viron ylioppilaskirjoituksista, sillä vaikka puhun viroa jatkuvasti kotona äidin kanssa, taisin jäädä alakoululaisen tasolle – välillä on jo vaikea löytää sanoja viroksi.

 

Ojamägi muistelee ensimmäisen puolentoista vuoden Suomessa olleen hankalaa aikaa. Koulu antoi hienosti kielenopetusta, mutta rohkeus hakeutua muiden seuraan puuttui.

– Istuimme siskon kanssa kotona, vaikka äiti patisti ulos. Lopulta kavereita löytyi, ja paras ystäväni on jopa oppinut puhumaan täydellisesti viroa! Nyt tunnen Keuruun kotipaikaksi.

Vaikka Ojamägi käy Virossa lukuisia kertoja vuodessa, on hän ollut kaikki lomat töissä Vaissi Oy:n kaalikääryletehtaalla Haapamäellä. Raha on totta kai tarpeen, mutta hän painottaa nauttivansa työstä ja työpaikan mukavasta ilmapiiristä.

– Olen töissä 15. kesäkuuta asti, ja toivottavasti saan laivaliput 16. päivälle. Ylioppilasjuhlat ja siskon valmistujaiset vietetään sitten Valgan-mummolassa grillibileissä.

Valga on vajaan 15 000 asukkaan kaksoiskaupunki, jonka toinen osa on Latvian Valka.

– Olen tosi perhekeskeinen, joten suuri unelmani on rakentaa iso kerrostalo, johon koko sukuni muuttaa asumaan – ja meitä on paljon! Näen iso- ja isoisovanhempia ja serkkuja aivan liian harvoin, mutta jos muuttaisin Viroon, kaipaisin läheisiä täältä Suomesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .