Britannia-sopimus tuli eduskunnalle yllätyksenä – tiedonsaantiin vaaditaan parannusta

Kaavailtu sopimus puolustusyhteistyöstä Britannian kanssa ei ole ollut eduskunnan tiedossa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) vaatii parannusta eduskunnan tiedonsaantiin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kari on tyytymätön, koska kaavailtu sopimus puolustusyhteistyöstä Britannian kanssa ei ole ollut eduskunnan tiedossa.

– Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on haastattelussa kertonut Suomen ja Britannian solmivan lähiviikkoina uuden puolustusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Asia ei ole ollut ulkoasiainvaliokunnan eikä puolustusvaliokunnan käsittelyssä, vaan valiokunnan jäsenet joutuivat jälleen kerran lukemaan asiasta lehdistä, Kari moitti.

Karin mukaan mitään ei ole otettu opiksi viime keväästä, kun eduskunta kuuli Yhdysvaltojen tulevista lentosotaharjoituksista Suomessa Ylen uutisista.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa aivan keskeisten asiakirjojen tai sotaharjoituksien valmistelussa ei kerta kaikkiaan voida toimia niin, että asiat tulevat kansanedustajien tietoon vasta aivan viime hetkellä.

Kari muistutti, että puolustusministeriö lupasi keväällä parantaa eduskunnan tiedonsaantia. Nyt olisi aika myös lunastaa lupaus, hän sanoi.

Puolustusministeri Niinistö Lännen Medialle: Suomi solmii puolustussopimuksen Britannian kanssa