Britannian EU-erolla olisi seurauksia Suomellekin, arvioi tutkija

Britannian EU-ero heilauttaisi unionin valtasuhteita, ja sillä olisi seurauksia myös Suomelle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman tutkimusjohtaja Juha Jokela.

– Suomi on usein löytänyt Britanniasta tukea kysymyksissä, jotka koskevat esimerkiksi markkinoiden kehittämistä tai EU:n kauppasuhteita muuhun maailmaan. Meillä on ollut pohjoinen yhteys esimerkiksi sisämarkkinoiden vapauttamisessa ja vapaakauppasopimusten edistämisessä. Se on merkittävä asia Suomelle, ja sitä on täälläkin pidetty esillä, Jokela sanoo.

Jos Britannian kiinnittymistä EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoihin ei saataisi ratkaistua eron yhteydessä, sillä olisi Jokelan mukaan myös merkittävä vaikutus Suomen vientiin saarivaltioon.

EU-maiden johtajat kokoustavat parhaillaan Brysselissä, millaisin ehdoin Britannia saataisiin pidettyä unionin jäsenenä. Jos Brysselissä päästään sopuun ja neuvottelutulos syntyy, Jokelan mukaan EU-myönteiset voisivat aloittaa kampanjansa täysimittaisesti kansanäänestystä varten. Britannian on määrä järjestää kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkostaan viimeistään vuonna 2017, mutta todennäköisemmin äänestys järjestetään jo tulevana kesänä.

– Odotettavissa on, että kyllä-kampanja polkaistaan käyntiin neuvottelujen päätyttyä. Kyllä-puolella tilanne helpottuu, kun voidaan ryhtyä perustelemaan EU:ssa pysymisen positiivisia puolia uuden mahdollisen neuvottelutuloksen varassa.

Jokelan mukaan viimeaikaiset mielipidemittaukset Britanniassa näyttävät kyllä- ja ei-leirien olevan aika tasaväkisiä. Brysselin neuvottelutuloksella on hänen mukaansa jonkin verran vaikutusta kansanäänestykseen.

– Kansanäänestykset ovat yleensä aika arvaamattomia. Siihen saattavat vaikuttaa myös muut kansainvälisen ja kotimaan politiikan kysymykset, Jokela sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.