Brysselin maratonkokous saattaa sittenkin tuottaa tulosta – Lähde: Timmermans vahvoilla EU-komission johtoon

Hollantilainen Frans Timmermans näyttää olevan vahvoilla EU-komission johtoon. Neuvotteluita läheltä seuraavan lähteen mukaan EU-johtajat ovat saamassa päätettäväkseen paketin, jossa komission puheenjohtajuus menisi sosialisteille eli Timmermansille, joka oli puolueryhmän kärkiehdokas.

Paketissa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus menisi Euroopan kansanpuolueelle (EPP), jolloin vahvoilla olisi lähteen mukaan bulgarialainen Kristalina Georgieva. Korkean edustajan paikka olisi jyvitetty liberaaleille, jolloin paikalle voisi tulla Belgian pääministeri Charles Michel tai tanskalaiskomissaari Margrethe Vestager.

EU-parlamentin puhemiehen kausi saatetaan jakaa EPP:n ja liberaalien kesken.

Kokous on vielä kesken, eikä paketin hyväksyminen ole varmaa. Tiedossa ei esimerkiksi ole, hyväksyvätkö kriittisemmät itäisemmän Euroopan maat Puola, Unkari, Tshekki ja Slovakia Timmermansin nimityksen.

EU-lähteen mukaan "Timmermans tuntuu peruskiveltä" paketissa, jota on hierottu eilisestä illasta saakka. Paketin muista paloista liberaalit ja EPP ovat vielä käyneet keskusteluita.

EU-johtajat ovat olleet koolla Brysselissä eilisestä illasta saakka ilman yöunia. Kello 12.30 Suomen aikaa kokous oli vielä kesken.

Suomesta paikalla on pääministeri Antti Rinne (sd.).

Yön aikana strategisia siirtoja

Hollantilainen Timmermans on kaitsenut oikeusvaltioperiaatteita ja joutunut sen takia vastakkain Puolan ja Unkarin kanssa. Hänen nimityksensä voidaan tulkita tunnustukseksi myös työlle oikeusvaltioperiaatteiden puolesta.

Sosialistiehdokkaan nostaminen komission puheenjohtajaksi oli aluksi liikaa Euroopan kansanpuolueessa, jossa ei oltu ensin valmiita luopumaan ulottuvilla olevasta komission puheenjohtajan salkusta. EPP:n ehdokas komission puheenjohtajaksi oli saksalainen Manfred Weber, jolla ei kuitenkaan ollut kaivattua kielitaitoa tai kokemusta ministerinä.

Aamuyön tunteina pöytään ladottiin EPP:lle uusi houkutin. Puolueryhmälle luvattiin sittenkin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus, ja EU:n ulkoministerin tehtävä annettiin liberaaleille.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk testasi yön aikana myös kolmen EPP-ehdokkaan kannatusta komission johtoon. Leo Varadkarin, Michel Barnierin ja Kristalina Georgievan nimet nostettiin esiin, mutta ilman menestystä.

Suomen puheenjohtajakausi alkoi keskellä nimityskiistaa

Keskiyöllä alkoi myös Suomen puheenjohtajakausi Euroopan unionin neuvostossa. Kauden ensimmäiset tunnit osoittavat, miten haastavaan saumaan Suomen vahtivuoro tulee. EU on käynnistämässä seuraavaa viisivuotistaan.

Nimitykset eivät ole ainoa kiista, joka repii EU-maita eri suuntiin. Ilmastotavoitteet, maahanmuutto ja budjetti jakavat nekin, ja yksi jäsenmaa on jättämässä unionin tällä tietoa lokakuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.