Budjettiehdotus: Valtion velka nousee sataan miljardiin, Nelostie jäämässä ilman rahaa

Valtio tukee Helsingin seudun miljardiluokan infrastruktuurihankkeita eli Pisara-rataa ja länsimetron jatkoa Kivenlahteen saakka, jos seudun kunnat sitoutuvat kaavoituksen vauhdittamiseen ja tonttitarjonnan merkittävään lisäämiseen. Lisäksi valtio osallistuu Tampereen kaupunkiraitiotiehankkeen suunnittelukustannuksiin.

Keski-Suomessa kiivaasti odotettua rahaa Nelostien kunnostamiseen ei näillä näkymin ole tulossa.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan valtion ensi vuoden budjetti on 53,4 miljardia euroa. Se on lähes 4 miljardia euroa alijäämäinen, ja valtion velka nousee kaikkiaan arviolta sataan miljardiin.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan budjettiesityksen lisäpanostukset kasvuun eivät ylitä menokehystä. Ministeriö ehdottaa 88 miljoonan lisäpanostusta liikenneinfrastruktuuriin ensi vuonna.

Rinne pitää ongelmallisena sitä, että työpaikat ja työttömät eivät kohtaa. Hänen mukaansa budjettiriiheen mennessä valmistellaan uudistuksia, joilla tehostetaan työnvälitystä. Rahaa varataan muun muassa sadan ihmisen palkkaamiseen työhallintoon. Pieni- ja keskituloisille lapsiperheille tarkoitettu verovähennys otetaan käyttöön ensi vuonna. Yksityiskohdat valmistellaan niin ikään budjettiriiheen mennessä.

Hallituksen budjettiriihi pidetään elokuun lopussa.

Ministeri Rinne esitteli budjettiehdotuksen iltapäivällä valtioneuvoston linnassa. Ehdotus julkistetaan ministeriön nettisivuilla huomenna iltapäivällä.

-------------

Korjattu aiempaa uutista klo 16:41: Ensi vuonna käyttöön otettava verovähennys on tarkoitettu lapsiperheille, ei perheille yleensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuntaliitto: Budjetti vaarantaa peruspalvelut

Uusimmat

Kotimaa

Koiran ulkoiluttaja kaatui Tikkakoskella – pelastuslaitos vei koiran kotiin

Jyväskyläläinen Iiris Markkanen uskoo kaksoissiskon saattaneen pelastaa hänet lapsena kuolemalta – identtisten kaksosten elämään mahtuu myös paljon koomisia tilanteita

Nordean verkko- ja mobiilipalveluissa häiriö – kortilla maksaminen toimii normaalisti

"Iso huuhkaja jumissa kerrostalon katolla Jyväskylän Savelassa", kuuluivat eläimenpelastustehtävän ensitiedot – lopputulos yllätti kaikki

Massiivinen työllisyyskokeilu viivästymässä syksyyn – kunnille annetaan vastuu työttömistä, mutta ohjaavatko kunnat sakkojen pelossa ihmisiä kuntouttavaan työtoimintaan?

"Ohi on", sanoi meteorologi – myrskytuulet puhkuivat tehtäväpiikin pelastuslaitoksille, mutta aamuksi tyyntyi

Seitsemän vinkkiä arkeen: asiantuntija kertoo, kuinka voit välttää sen, että lapsestasi tulee sohvaperuna

Yön uutiskooste: Suomessa myrsky, Kanarialla hiekkamyrsky, jääkoneen kuljettaja hämmästytti NHL:ssä

Kotimaisuutta myydään valmistajatiedoin ja Suomen lipuin – ruoan alkuperä voi olla toinen, mutta huhtikuusta alkaen tietoa pitää tarjota enemmän

Hämmentävä sotilaskonevarkaus Tikkakoskella oli kuin James Bond -elokuvasta – varusmies yritti lentää setänsä luo Neuvostoliittoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.