Budjettiriihessä haetaan sopua sijoitussäästötilistä

Hallituspuolueet hakevat ensi viikon budjettiriihessä sopua sijoitussäästötilistä, jolla on tarkoitus kannustaa suomalaisia pitkäaikaissäästämiseen ja saada pankkitileillä lötköttäviä miljardeja liikkeelle ja hyödyttämään kansantaloutta.

Mallia sijoitussäästötiliin on haettu muista Pohjoismaista, ja sen keskeisenä ideana on verotuksen lykkääntymisestä sijoittajalle koituva hyöty. Tilin sisällä voisi myydä omistuksia ja siirtää niitä muihin kohteisiin ilman että verottaja tässä vaiheessa iskisi väliin verottamaan luovutusvoittoja.

Tili toisi suoran osakesijoittamisen verotuksen lähemmäs esimerkiksi sijoitusrahastojen ja vakuutuskuorien verokohtelua ja tekisi siitä siten houkuttelevampaa.

STT:n tietojen mukaan neuvotteluissa on esillä kaksi eri mallia, joiden keskeinen ero liittyy osinkojen verokohteluun.

Osinkojen verokohtelu luupin alla

-

hintalapuissa suuria eroja

Työryhmän suosittamassa mallissa osingot ovat tilin ulkopuolella eli niistä menee veroa heti, kun osinkoa maksetaan. Vaihtoehtoisessa mallissa osingot olisivat tilin sisällä, jolloin ne voisi sijoittaa uudelleen ilman välittömiä veroseuraamuksia. Veroa menisi vasta, kun tilitä nostetaan varoja. Jälkimmäistä ovat kannattaneet muun muassa Osakesäästäjien Keskusliitto ja Pörssisäätiö, joiden mukaan malli tukisi muun muassa sijoitusten parempaa hajauttamista.

Hallituspuolueiden neuvotteluissa vaikea kysymys on se, että verokohtelun muutoksesta ja verotuksen lykkääntymisestä koituvat hintalaput valtiontaloudelle ovat erilaiset. Työryhmä on arvioinut suosittamansa mallin hinnaksi ensimmäisenä vuonna 26–28 miljoonaa euroa.

Osingot sisällä -mallissa taas puhuttaisiin pelkästään alkuvaiheessa arviolta yli 100 miljoonan euron kustannuksesta, lisäksi osinkoveron menetys toisi pidemmällä aikavälillä merkittävän laskun, jota on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, sillä se riippuu lopulta sijoittajien käyttäytymisestä.

Toisaalta pohdinnassa pitäisi suoran hintalapun lisäksi pystyä arvioimaan niin sanottuja dynaamisia vaikutuksia, eli millä tavalla muutos hyödyttäisi kansantaloutta pidemmällä aikavälillä.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatmäärin Jehovan todistajia kokoontui Jyväskylään viikonloppuna – Konventista voi löytää jopa elämänsä rakkauden

Yllättikö sankka sumu autoilijan liikenneympyrässä? Menopeli kyljelleen Kangasniemellä

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarantarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Lottopotti nousee juhannukseksi viiteen miljoonaan euroon – katso lauantain oikea rivi tästä

Lääkärinvirat täyttämättä Hankasalmella – kuntalaiset pääsevät marraskuussa lääkäriin palvelusetelillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.