Bussivuoroja voi peruuntua työntekijäliiton ylityökiellon takia

Sipilä Ylellä: Edunvalvontaorganisaatioita kuullaan, mutta lainsäädäntövastuita ei voi ulkoistaa.

Alkavalla viikolla bussiliikenteessä voi tulla peruuntumisia ja myöhästymisiä eri puolilla maata työntekijäliitto AKT:n julistaman ylityökiellon takia. Näin arvioidaan Autoliikenteen työantajaliitosta.

Työnantajaliiton mukaan suuri riski vuorojen peruuntumisiin on etenkin viikonloppujen paikkeilla, kun monien kuljettajien työvuorojaksot päättyvät.

– Joillakin paikkakunnilla on jäänyt jonkin verran ajoja ajamatta työtaistelun takia, kertoi työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen STT:lle sunnuntaina.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n julistama kahden viikon ylityökielto tuli voimaan viime maanantaina. Hallitus vastaan suunnattu ylityökieltoprotesti jatkuu tällä tietoa alkavan viikon loppuun eli 30. syyskuuta asti.

Hallituksen suunnitelma irtisanomisten helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä on kiukustuttanut useita palkansaajaliittoja, jotka ovat ilmoittaneet ylityökielloista ja varoittaneet mahdollisista lisätoimista hallituksen esitystä vastaan.

Työmarkkinajärjestöissä on suhtauduttu kriittisesti siihen, että asiassa voitaisiin tulla vastaan. STT:n tietojen mukaan esimerkiksi toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ssa ei lämmetä ajatukselle, että aiottua 20 työntekijän rajaa laskettaisiin kompromissina alemmaksi.

Myös Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, ettei palkansaajille kerta kaikkiaan tule käymään se, että yrityksen koko määrittää sen, millainen irtisanomissuoja on.

 

"Ei ulkoistusta demokratian ulkopuolelle"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että esityksen valmistelua jatketaan. Sipilän mukaan hallitus "käy keskustelua ja tekee kompromisseja" myös edunvalvontaorganisaatioiden kanssa.

– Meillä on kuitenkin eduskunnassa lainsäädäntövastuu, hallituksella on hallituksen esitykset ja siihen liittyvä lainsäädännön valmisteluvastuu. Emme voi sitä ulkoistaa demokratian ulkopuolelle – se on täysi mahdottomuus, että näin toimisimme, Sipilä arvioi Ylellä.

Sipilä sanoo pitävänsä selvänä, että irtisanomissuojan keventäminen pienissä yrityksissä parantaisi tuottavuutta. Sen sijaan uudistuksen työllisyysvaikutusta on hänen mukaansa vaikea kenenkään laskea.

– Ei kukaan ole väittänyt, että tällä (esityksellä) ratkeaisi koko Suomen työttömyyden ongelma. Muutamia tuhansia työpaikkoja voidaan tämän seurauksena osoittaa, Sipilä arvioi haastattelutunnilla.

Hallituksen on määrä antaa irtisanomissuojaa keventävä esitys eduskunnalle marraskuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .