SM-tason urheilija sairastui vakavasti – "En halua alistua taudin valtaan"

Monenlaista urheilua ja voimannostoa jopa SM-tasolla harrastanut jyväskyläläinen Alpi Viholainen, 24, joutuu yllättäin pysyttelemään usein päiviä vuoteessaan.

Alpi sairastui kymmenkunta vuotta sitten meillä varsin tuntemattomaan tautiin, väsymysoireyhtymään (CFS).

Oireet vaihtelevat eriasteisesta väsymyksestä unen ja muistin ongelmiin. Joskus hän on menettänyt joksikin aikaa jopa liikuntakykynsä.

Voimanosto on korvautunut Alpilla pienten punttien nostelulla kotona. Jääkiekon ja jalkapallon sijaan hän harrastaa esimerkiksi kitaransoittoa silloin kun sormet toimivat.

Vaikka Suomessa arviolta 50 000 aikuista potee CFS-oireyhtymää, sairauslomia tai eläkkeitä sen perusteella ei myönnetä eikä Kela maksa hoidoista korvauksia. Harva lääkäreistä pystyy diagnosoimaan oireyhtymän.

Viholainen ei halua alistua taudin valtaan. Hän haluaa vaikuttaa vertaistukiryhmässä, osallistua tiedon levittämiseen taudista sekä sen hoidoista. Itse hän kokee saaneensa apua ryhmästä.

Jyväskyläläinen arvostettu neurologian erikoislääkäri, tohtori Matti Ilmavirta tietää, että CFS on oikeasti olemassa ja sille on useimmiten löydettävissä myös neurobiologinen perusta.

– Perustana on aivojen vireystasoa säätelevän alueen toimintahäiriö, joka voi syntyä aivojen rakenteen vaurioitumisen tai jonkin tulehduksen seurauksena, tai verenkiertohäiriön jälkitilana.

Oireyhtymä voi kehittyä myös muilla mekanismeilla. Ilmavirta kertoo, että erään tutkimuksen mukaan jopa yli 80 prosentilla CFS-potilaista on löydetty myös migreeni.

– Migreenikohtauksen tavallisia oireita ovat voimakas väsymys ja voimattomuus. Migreenin kroonistuessa myös väsymys voi kroonistua. Aina se ei ole vain päänsärkyä.

Seuraavan kerran paikallinen vertaistukiryhmä on koolla 7.4. Jyväskylän Kuokkalassa Vastatuulen päiväkodilla klo 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi kertoo käyttäneensä voimakeinoja Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä

Kommentti: Minä olen oikeassa, olipa kyse lapsista tai naudanlihasta

Tuhatpäinen yleisö todisti 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.