Cocktail-kohussa uusi käänne – Viranomainen kiistää kiellon

Ravintola Shakerin omistajan mukaan kielto cocktail-sanan käyttämisestä oli selkeä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluevirasto kiistää, että jyväskyläläiseltä Shaker-ravintolalta olisi kielletty cocktail-sanan käyttö ravintolan nettisivuilla ja muussa markkinoinnissa.

– Yksittäisten sanojen, kuten cocktail tai viski, etsiminen ei ole valvontatehtäviemme kärjessä. Emme myöskään ole kieltäneet cocktail-sanan käyttämistä kyseisen ravintolan kohdalla, elinkeinovalvontayksikön päällikkö Kalle Tervo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) totesi maanantaina.

Tervon mukaan viikonloppuna valtakunnallista kohua herättäneessä tapauksessa kyse on tulkinnasta, joka syntyi ravintolassa sen jälkeen, kun avin alkoholitarkastaja oli viime viikolla ottanut yhteyttä ravintolaan havaittuaan lain vastaisuuksia ravintolan nettisivulla.

– Tarkastajan pääasiallinen syy yhteydenottoon oli se, että ravintolan nettisivuilla oli käytetty juomasekoitusten yhteydessä väkevän alkoholin markkinointinimikkeitä. Tämä on selkeästi lainvastaista.

Tervon mukaan samassa yhteydessä tarkastaja oli viitannut myös cocktail-nimikkeen käyttöön, koska cocktailit ovat usein juomasekoituksia, jotka tehdään yli 22-tilavuusprosentin alkoholiin, jonka kaikenlainen myynnin edistäminen on lain mukaan kiellettyä.

– Ravintolasta kysyttiin vielä myöhemmin tarkennusta cocktail-nimen käyttöön. Tarkastajamme oli todennut kiireessä, ettei avi puutu yksittäisiin sanoihin ja lähettänyt ravintolaan Valviran ohjeen alkoholin markkinoinnista. Päätöksen cocktail-sanan poistamisesta teki ravintola ilmeisesti sen jälkeen, kun siellä oli tulkittu Valviran ohjetta ja tarkastajan kanssa käytyä viimeisintä puhelinkeskustelua, Tervo kertoi.

Koko kohun lopputulos on nyt se, että Shaker saa jatkossakin käyttää nettisivuillaan ja muussa markkinoinnissaan cocktail-sanaa, kunhan toiminta on "asiallista ja hyvän tavan mukaista".

– Vaikka laki alkoholin mainonnasta on hyvin tiukka, emme nosta prioriteettilistamme kärkeen jatkossaan yksittäisiä sanoja, ellei kyse ole selvästi lainvastaisesta toiminnasta, Tervo sanoi.

Ravintolat eivät siis voi kertoa nettisivuillaan, että esimerkiksi johonkin cocktailiin käytetään juuri tietynmerkkistä votkaa.

Voiko drinkin, cocktailin tai muun juoman aineksia kertoa edes yleisellä tasolla, jos kyseessä on väkevä alkoholi?

– Lajityypin esiintuominen, siis sen, onko juomasekoituksessa votkaa tai muuta väkevää alkoholia, on lain näkökulmasta ongelmallista. Niinpä jättäisin sen kertomisen ravintolan sisäpuolelle, jossa se on lain mukaan mahdollista, Tervo sanoi.

"Shaker: Kielto oli hyvin selkeä"

Shakerin ravintoloitsija Kalle Lojander pitää edelleen kiinni siitä, että avin alkoholitarkastaja kielsi puhelimessa selkeästi cocktail-sanojen käytön ravintolan nettisivulla sekä Facebookissa.

– Kovasti ihmettelen, miksi avi väittää nyt, ettei kieltoa annettu, vaikka näin tosiasiassa tehtiin, Lojander sanoi maanantaina.

Lojanderin mukaan he yrittivät saada kiellosta "mustaa valkoisella" tässä kuitenkaan onnistumatta.

– Tämä ei ole ensimmäinen hämminki, joka on syntynyt kyseisen tarkastajan kanssa. On naurettavaa ja noloa, ettei avista voida myöntää cocktail-sanan kieltoa, Lojander sanoi ja myönsi, että on kyseessä "sana sanaa vastaan" - tilanne, jossa osapuolina olivat alkoholitarkastaja ja Shakerin ravintolapäällikkö, jolta Lojander on saanut tietonsa tapahtumien kulusta.

– Onko jatkossa aina kyseenalaistettava tarkastajan päätökset ylemmältä taholta, Lojander kysyi.

Hän toivoo, että uusi alkoholilaki selkeyttää tilannetta.

– Toivottavasti uuteen lakiin tulee ohjeistus, joka ei jätä yhtä paljon tulkinnan varaa kuin nykyinen laki. Minulla on ravintolat Jyväskylässä ja Helsingissä ja siltä tuntuu, että eri paikkakunnilla on eri säännöt alkoholin markkinoinnista. Eihän tämä näin voi olla, Lojander sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .